Поп-артовий світ Coldplay

Декілька років тому соліст британського гурту Coldplay Кріс Мартін не на жарт злякав своїх фанатів заявою про закінчення творчої кар’єри бенду. Мовляв, досить вже записувати однотипні платівки, після тридцяти вже дійсно важко створювати цікаву музику. І від бенду справді не було ніякої інформації.

Як потім виявилось, Coldplay був на межі розпаду – переважно через затяжну депресію, чвари та неоднозначне сприйняття публікою останнього альбому. Та на початку року музиканти знову почали інтригувати меломанів – завантажували у Мережу відірвані шматки нових треків та публікували графіті-картинки кислотних кольорів. Навесні ж хлопці видали перший сингл майбутнього альбому «Every Teardrop Is A Waterfall» і тим самим підтвердили: нова платівка все ж побачить світ.

В результаті маємо чотирнадцять треків, що об’єднані  нібито концептуальним альбомом з незрозумілою назвою Mylo Xyloto («Майло Зайлото»). «Майло та Зайлото були двома молодими людьми, що жили у світі песимізму та одного разу знайшли один одного. Що було після цієї зустрічі – слухайте на платівці», – пояснює Кріс Мартін.

Наповнення альбому дуже вдало представлено у відео на перший сингл. Сюжет простий: у темній кімнаті один за одним вибухають кулі з фарбою. Так можна описати і новий лонгплей загалом – він цікаво виглядає, але всередині нічого особливого немає, крім різнобарвної води. Льодяники, радість та суцільний позитив з перших акордів (Hurts Like Heaven) здається награними та занадто солодкими як для рівня Coldplay.

Апогеєм цього барвистого дійства можна вважати  строкатий електро-рок трек Paradise. При прослуховуванні пісні Major Minus взагалі здається, що не все втрачено і отримає ще своє гурт у чартах. Добре виглядає серед  треклиста і «революційна» акустична доріжка «We Against The World».

Все б добре, але її драматизм здається жалюгідним намаганням кидатися по «ворогах» маленькими барвистими кульками. Після коротких сумних інтерлюдій у кінці альбому  до слухачів-глядачів нарешті наважується вийти, власне, «Зайлото». Це r’n’b діва Ріанна, яка погодилася на пропозицію Мартіна записати партію у пісні Princess Of China. Не дивлячись на прекрасно записаний вокал барбадоської красуні, він несумісний із творчістю Coldplay. Так, якщо казати про популярне мистецтво, маю відмітити – це чудовий матеріал для радіостанцій та хіт-парадів.  А от після  Princess Of China справи гірші: наступні треки взагалі маються шанс не потрапити  не те, що у топи, навіть у плейлисти фанатів гурту.

Все ж, хоч як хлопці не бігали б у барвистих молодіжних футболках та не демонстрували свій оптимізм, видно, що Coldplay наблизили себе до конвеєру попси та зробилися занадто масовими.

Зростаючі позиції у поп-парадах – це те, чого гурту давно не вистачало і вони отримали це. А Кріс Мартін знову зробив заяву, що Сoldplay отримав повний тріумф і скоро можуть припинити існування. Залишається сподіватися на позитивні кліпи –неможливо не посміхнутися, переглядаючи відео до доріжки Paradise, де Кріс Мартін у образі слона шукає сенс  життя та знаходить його у компанії подібних собі «слонів з гітарами». І це справді круто.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Костянтин Андрєєв