Супермаркети: як зберегти свої права

Супермаркети міцно увійшли в наше буденне життя. Набагато зручніше здійснювати закупівлю там, де є все і це все розкладене на полицях. Проте часто піднесений настрій від довгоочікуваної покупки розвіюється, як дим, тільки глянеш на суворі обличчя охоронців, які дивляться із притаманною тільки їм недовірою. «Крадій!», – ніби говорять вони, навіть якщо за все своє життя ви не поцупили ані крихти. Однак тут є й інша сторона медалі, а саме – порушення наших прав та свобод, гарантованих законодавством Україні.

Навряд чи серед відвідувачів супермаркетів є ті, хто не був свідком або навіть учасником такої ситуації: людина йде до торгової зали із власними речами (сумка, пакет тощо), а за нею біжить охоронець і вимагає здати речі до камери схову.

За правилами торгівлі здійснювати покупки в супермаркеті можна з сумками будь-якого об'єму, якщо вам це подобається. Ящики для зберігання існують винятково задля зручності покупців. Ніхто не має права змусити вас покласти речі до камери схову. Це регулюється цивільним законодавством України. Тобто, за логікою, ви можете проходити до торгової зали навіть із дорожньою валізою.

Ще один цікавий «елемент інтер’єру», який є майже в усіх супермаркетах, – вивіска типу «Администрация за сохранность вещей ответственности не несет». Це можна навіть не читати, бо такі написи зорієнтовані на юридично неосвічених громадян.

Відповідальність супермаркетів за речі, які ви здаєте до камери схову, передбачена чинним законодавством відповідно до ст. 942 Цивільного кодексу України. Укладання договору зберігання між супермаркетом і покупцем підтверджується видачею номерного жетона, ключа з номером, бирки або іншого знаку, який свідчить про прийняття речі на зберігання. Якщо ж працівники супермаркету не додивилися за вашим майном, то вони зобов'язані відшкодувати вам збитки в повному розмірі вартості речі. Якщо в супермаркеті відмовляються компенсувати вартість вкраденої (загубленої) речі, слід викликати міліцію.

Але найпринизливішим, що може статися із вами в супермаркеті, є вимога показати охоронцям особисті речі, причому зазвичай таке «прохання» звучить більше як звинувачення у крадіжці. В такому випадку слід коректно пояснити працівникам торгового закладу, що ви цього робити не будете. І не тільки тому, що це принижує вашу гідність, а й тому, що вони не мають на це права. Пам’ятайте, охоронці в супермаркеті з юридичної точки зору – взагалі ніхто. Вони можуть лише затримати вас до приїзду міліції. При проведенні обшуку працівниками органів внутрішніх справ мають бути запрошені поняті. Проводячи незаконний обшук, співробітники супермаркету порушують конституційні права людини, а також ст. 177, 178 і 184 Карно-процесуального кодексу України.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова