«Тютюнова епідемія»: закон у дії

Відкриття Америки подарувало людству кілька знаменитих рослин, які міцно увійшли до нашого життя. Серед них вагоме місце займають картопля та тютюн. Колись Йоганн Вольфганг Ґете слушно зауважив, що картопля стала для людства благословенням, а тютюн – карою.

В Україні проблема тютюнопаління є не менш актуальною, аніж в інших країнах світу. Однак, в США, для порівняння, давно заборонена реклама тютюну, а за паління у громадських місцях призначено велетенські штрафи. У нас же картина зовсім інша.

Паління шкідливо впливає на всі життєво важливі процеси. У курців швидше розвивається втомлюваність, псується пам'ять, зростає дратівливість. Науково обґрунтовано, що у тих, хто палить, ризик захворіти на серцево-судинні захворювання у 2 – 3 рази вищий, аніж у прихильників здорового способу життя. Онкологічні захворювання легень у курців зустрічаються у 15 разів частіше, а у заядлих – у 46 разів.

Людина, котра палить з часом втрачає апетит, можуть з'явитися гастрит, виразка або рак. Порушується робота залоз внутрішньої секреції, зокрема збільшується активність надниркових залоз, що виділяють адреналін, який у свою чергу звужує дрібні кровоносні судини. І це далеко не увесь список шкідливого впливу тютюнопаління на організм.

Враховуючи таку ситуацію, Верховна Рада ще у 2005 році прийняла ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

Аби зменшити негативний вплив тютюнопаління, державна політика спрямовується у декількох основних напрямах. Особлива увага приділяється заходам, сконцентрованим навколо дітей та молоді. Держава зобов’язується інформувати населення щодо шкідливого впливу паління, а також забезпечувати усім курцям, які цього потребують, належну медичну допомогу. При цьому контролюється дотримання низки вимог та норм під час виробництва та розповсюдження тютюнових виробів.

А відтак в Україні забороняється розповсюдження та виробництво цигарок, склад яких не відповідає стандартам, вказаним у Законі. Обов’язковими є медичні попередження на упаковці тютюнового виробу, а також вказівки на вміст нікотину та смоли. Виробникам заборонено вміщувати до упаковки будь-які елементи, що можуть ввести споживача в оману щодо характеристик товару або його впливу безпосередньо на здоров’я.

З 1 січня 2007 року було введено обов’язкове зазначення на зовнішній більшій частині поверхні упаковки тютюнового виробу з обох боків основного та додаткового медичного попередження (типу «Куріння призводить до серцево-судинних захворювань та

раку легенів» (основне) та «Курці помирають рано» (додаткове), які мають займати не менше 30% площі.

Продаж цигарок в Україні дозволений лише повнолітнім. Стаття 13 Закону забороняє паління у громадських місцях (ліфти, школи, лікарні, підприємства, дитячі майданчики тощо), однак цей аспект ніким не контролюється. В інших місцях мають бути створені спеціально відведені «курилки», а в закладах громадського харчування – окремі зали, що мусять займати не менше 50% території.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова