Безкоштовна медицина: що цінніше – гроші чи клятва Гіппократа

«Добрий день, безкоштовний лікар. Доброго дня, безнадійно хворий», – саме таким сумним жартом у наш час можна охарактеризувати безкоштовну медицину. Двома рядками показана суть лікування  не тільки в Запоріжжі,  а й по всій Україні.

Про те, що безкоштовна медицина, яка закріплена в Конституції, часто є платною, знають, мабуть, якщо не всі, то більшість жителів Запоріжжя. Свою життєву історію про безкоштовне лікування нам розповіла запоріжанка Олена: «До народження дитини ми з чоловіком підійшли дуже відповідально й готові були на незаплановані витрати. Але лікарі в одному із запорізьких пологових будинків, куди ми звернулися за порадою знайомих, нас дуже неприємно здивували. Буквально на порозі нам заявили, що потрібно викласти дві тисячі гривень, аби просто стати на облік у цій установі, а пізніше прямо поставили ультиматум: «Як заплатиш, так і народиш». Ми були шоковані такими заявами, але здоров’я дитини безцінне, тому виклавши чималу суму грошей, ми з чоловіком залишилися у тому пологовому будинку», – розповіла нам молода мама Олена.

Фахівець із питань юриспруденції  Олександр Ганзенко коментує історію Олени так: «Якщо у вас вимагають хабар у державних медичних установах, потрібно звернутися до головного лікаря й повідомити його про факт вимагання певної суми грошей – він є першою особою, яка здатна зупинити це. Однак подібний крок може не дати результату, якщо керівництво лікарні знає й активно «прикриває» своїх працівників. Тоді треба звернутися до прокуратури (вул. Матросова, 29А)  або до відділу боротьби з корупцією (вул. 40 Лет Радянської України, 56).  Не треба мовчати про лікарів-хабарників, вони своїми діями порушують статтю 184 Кримінального кодексу України «Порушення прав на безкоштовну медичну допомогу» і мають нести за це відповідальність».

Минулого року чоловік 65-ти років потрапив по «швидкій» у центр екстремальної медицини. Після обстеження йому поставили діагноз – запалення передміхурової залози. Була потрібна термінова операція. Лікар запропонував оперувати відразу, але за гроші, а якщо пацієнт відмовиться, шукати нову лікарню. Сума за все лікування, в яке входили операція й післяопераційне лікування, склала 7 500 гривень. Операція відбулася й, на щастя, пройшла успішно.

Ще одна життєва ситуація трапилася з жителем Жовтневого району Борисом К. Чоловік звернувся в державну лікарню з попереднім діагнозом «виразка шлунка»,  операція була потрібна терміново. Сума – п’ять тисяч гривень. Під час операції лікар  випадково зачепив селезінку, почалася кровотеча й селезінку довелося видалити. Після операції пацієнту не вдалося стати на ноги. Він помер через місяць.

Таких історій безліч.

Ми запитали, що думає  з приводу  безкоштовного лікування самі лікарі. Хірург державної Запорозької лікарні №9 Катерина Л. (прим. авт. ім’я змінене) зазначила: «Хворий приходить до лікаря, й зазвичай між ними відбувається розмова а-ля «Як будемо лікуватись?». Тут воля самого пацієнта, що обирати. Безкоштовна медицина, на жаль, не дає жодних гарантій якості лікування, й пацієнти знають про це самі. Лікарі ж, у першу чергу, займаються хворими, що здатні нормально заплатити за певні послуги. Медики теж люди, з такою малою заробітною платою їм потрібно дбати про те, як прогодувати сім’ю й будувати своє майбутнє. Цим вони й керуються».

Однак ціна не означає якість. Навіть щедрий подарунок лікареві не є гарантією нормального лікування й відсутності неправильних діагнозів.

«Моя знайома потрапила в лікарню після інсульту, – розповів нам Олександр. – Декілька місяців її лікували, поки раптом не стало відомо, що у неї пухлина головного мозку. Лікар буквально змусив її близьких погодитися на операцію, що коштувала п’ять тисяч гривень, мовляв, пухлина доброякісна й все буде гаразд. Уже після операції лікар повідомив, що у неї рак і жити їй залишилося недовго».

Чому одразу цю інформацію не повідомили родичам? Та чому неуспішну операцію все ж таки здійснили й взяли за це  гроші? На ці питання нам намагалася відповісти лікар однієї із запорізьких державних медичних установ Олена П. (прим. авт. ім’я змінене): «Якість лікування не може залежати від кількості доларів у хворого, це залежить від фахової підготовки й знань самого лікаря. Тим паче, безкоштовна медицина в нашій країні – це вже міф: за все треба платити. Є офіційні ціни за послуги, є те, що називається «подяка лікареві», але «за просто так» ніхто нічого робити не буде».

Голова Запорізького відділу Міністерства охорони здоров’я Андрій Запорожченко розуміє ситуацію кожного потерпілого від хабарництва, але виправдовує лікарів: «Нині лікарні вже не фінансуються стовідсотково з державного бюджету, і це ні для кого не секрет. Це можна назвати основною, якщо не єдиною причиною того, що безкоштовна медицина зникла. Лікарі змушені самостійно купувати препарати для  хворих. На практиці це означає, що пацієнт повинен придбати їх самостійно. З цього все почалося.  Далі з’явилися платні послуги. Тут кожен лікар вирішує для себе, що йому цінніше: гроші чи клятва Гіппократу».

В управлінні запевняють, що хабарі існують через низькі заробітні плати лікарів. Лікарі спокійно вимагають та приймають «винагороду», розуміючи, що наслідків не буде. Держава, як виявилося, мало опікується цим питанням. От і утворилося замкнене коло, а відповідальність несе звичайний громадянин та розплачується за це зі своєї кишені й своїм здоров’ям.

Фото: newzz.in.ua

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Алла Лысак, Ирина Коваленко, Екатерина Гапонова, Анна Сивоконь, Валентина Передерий