Проблеми читання, або читання проблеми

 

Запитайте у своєї подруги чи друга назву останньої, прочитаної ними книжки. Або самі пригадайте, коли в останній раз ви вмощувались позручніше, брали в руки улюблений томик класиків і з легкою усмішкою від неминучої насолоди поринали в читання? Щось не пригадується? Ото ж бо! Проблема зниження  актуальності читання художньої літератури молоддю порушувалась вже давно. А на сучасному етапі вона досягла неймовірних масштабів. Чому ж ми, молоде покоління, так мало читаємо? Спробую розібратися.

Зараз все рідше молоді люди приходять до бібліотеки за літературою. Це переважно навчальні підручники. А якщо беруть художню літературу, то авторів, які входять в програму вивчення. Це пов’язано, насамперед, із поширенням Інтернету, де в широкому доступі представлені короткі перекази будь-яких творів. За невеликий проміжок часу можна дізнатись суть книги, що значно скоротить терміни підготовки до навчання. Проте, мені здається, що таким чином можливо лише повехнєво ознайомитись із твором, освіжити в пам’яті колись повністю прочитані сторінки. Від такого часткового прочитання в голові сучасного студента чи школяра наврядче залишаться хоча б імена головних героїв через місяць після підготовки до заняття. А як же той момент, що читаючи ми виробляємо зорову пам’ять і напрацьовуємо правопис?

Проте не все так катастрофічно. Неможливо заперечити факт існування аудіо- та електронних книг. Перші можна слухати в зручний час, пересуваючись в маршрутці містом, тощо. Другі легко можна закачати на телефон чи планшет і читати собі тихенько на парах. )

Але таким чином ми втрачаємо головне: повне розслаблення і спокій під час читання книжки вдома, з чашкою чаю. Я, наприклад, надзвичайно люблю читати щойно куплену книгу, сторінки якої подекуди зліплені разом і пахнуть типографською фарбою….

Головні причини нелюбові сучасної молоді до читання, на думку соціологів, – це прискорення ритму життя і переймання українцями західного менталітету. У наше століття комп'ютеризації соціум прагне до оптимізації тимчасових витрат. Люди прагнуть робити все швидко, тому зараз фільми актуальніше книг.

На щастя, в нашому місті приділяють певну увагу питанню прочитання літератури молоддю. Саме зараз у розпалі соціальна акція «Я для тебе». Основна її мета – привернення уваги до проблем читання, забезпечення дитячих будинків підручниками. На першому етапі усі охочі можуть долучитися до акції, принісши будь-яку літературу до корпунктів. На другому етапі відбудеться аукціон, де можна буде купити книжку, що сподобалась за 2-3 гривні. Виручені кошти підуть на купівлю комп’ютерної техніки для однієї зі шкіл Запоріжжя. Школу, що отримає подарунок, оберуть конкурсним шляхом, через презентацію туристичного буклета нашого міста. Зараз акція знаходиться на екваторі. Зевершується збір книжок у школах і створення туристичних буклетів.

«Зараз ми зібрали вже близько 10 тисяч книг. Загальний  їх об’єм може сягнути 20 тисяч. Думаю, ми можемо розраховувати на 25 тисяч», – прокоментував один з організаторів акції «Я для тебе» Дмитро Шуманов.

Таким чином кілька пластів культурного і соціального життя одночасно порушуються організаторами.

Сподіваюся, що акція хоча б трішечки допоможе у вирішенні проблеми читання, а ті, хто приділили увагу моєму матеріалу, зроблять висновки з читання проблеми.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Галич