«Мокрі» справи Сухої Московки

Сьогодні її здебільшого називають «Річка-краснючка» або «Червона ріка». А менше століття тому водою з Сухої Московки запоріжці без остраху напували худобу. Нині русло ріки пролягає через парк Перемоги в самому центрі міста. В парку бавляться діти, а на берегах річки завжди можна помітити кількох рибалок. Води Сухої Московки впадають у Дніпро в місці Дикого пляжу. Та чи має руда річка протікати рекреаційною зоною? І чи становить вона загрозу для запоріжців?

Зазвичай в теплу пору року у парку Перемоги людно від самого ранку. Доріжками прогулюються власники собак із улюбленцями, виходять на пробіжку фанати здорового способу життя та руху. А ось рибалки, навпаки, неквапливо розбирають снасті й закидають вудки в червону воду Сухої Московки. Пастораль непогана, якби не пухлина на шиї одного із рибалок. Причини захворювання, звісно, невідомі. Однак, поєднання такого недугу з рибалкою на Сухій Московці змушує всерйоз замислитися про безпечність рудої річки.

Якого кольору риба в червоній річці?

Часто у перехожих першою реакцією виявляється здивування: «Там є риба?». Говорять, що Червоне море багате на акул. Чим же багата червона річка і як її «акули» впливають на здоров’я людей?

Завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ, професор Олександр Рильський зазначає: «Будь-яка стічна вода, якою б вона не була: чи та, що має високу концентрацію органіки, чи та, яка насичена неорганікою, – це завжди загроза для людини. Зрозуміло, що купатися в цьому районі не бажано».

Ще песимістичніше висловлюються лікарі. Терапевт Тетяна Карамова наголошує, що вживання в їжу риби з Сухої Московки може призвести до хронічної інтоксикації. Найгірше, що може статися при споживанні такої риби, – це онкопатології. Купання в річці часто викликає алергічні реакції й дерматити.

Чому «зашарілася» Суха Московка?

Подейкують, червоний колір води спричиняє червона руда, поклади якої нібито знаходяться поблизу річки. Втім, професор Олександр Рильський переконує, що такі розповіді – маячня: «Якихось активних органічних речовин у цій воді немає. А ось серед металів лідером є залізо. Червоний колір води й вказує на високу концентрацію заліза».

Контроль якості вод Дніпровського і Каховського водосховищ здійснює Запорізьке регіональне управління водних ресурсів. За даними установи, у порівнянні з минулим роком спостерігається зниження середньорічних концентрацій і показників заліза загального з 0,174 мг/дм3 до 0,157 мг/дм3.

Червона річка на Зеленому

Найближчі сусіди «Червоної річки» – мешканці Зеленого Яру та прилеглих дачних ділянок. В межах міста, у балці Капустяній, розташований шламонакопичувач – саме до нього зливаються стічні води запорізьких промислових гігантів.

Лікар Тетяна Карамова стверджує, що приводів для хвилювання у мешканців цієї зони Запоріжжя немає: «Не думаю, що річка загрожує здоров’ю мешканців Зеленого Яру. Важкі метали та токсичні сполуки не забруднюють ґрунту дачних ділянок. Хіба що тільки комусь заманеться вирощувати врожаї на берегах Сухої Московки».

Підтримують думку медиків і екологи. Професор Олександр Рильський коментує: «Я не думаю, що води Сухої Московки можуть завдати якоїсь шкоди ґрунтам цих ділянок, якщо, звісно, вони цією водою не поливаються. Як правило, рівень ґрунтів вищий за русло річки».

Заводи стоять – річка тече…

Жителі Запоріжжя впевнені, що річка набула рудого кольору, тому що протікає повз комбінат «Запоріжсталь». Наше місто через свій промисловий розвиток взагалі впевнене, що всі негаразди спричинені розбудовою заводів. «Запоріжсталь», в свою чергу, запевняє, що їхній шламонакопичувач абсолютно дієздатний і «забруднення вод річки Суха Московка стічними водами комбінату не відбувається».

Олександр Рильський натомість пояснив: «Функція шламонакопичувача полягає в тому, щоб там осіло залізо. Але осідає воно не повністю, великий відсоток все ж залишається у воді. Розчинені катіони металів не можуть абсолютно випасти в осад. Потрібні спеціальні методи очищення води. Питання в тому, чи є на заводі локальні очисні споруди».

Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» у відповідь на інформаційний запит вказав: «Термін експлуатації шламонакопичувача визначається рівнем вільного об’єму гідроспоруди в балці Капустянка. На сьогодні цей об’єм відповідає технологічним характеристикам об’єкту. Комбінатом проводяться щорічні моніторингові дослідження рівня об’єму. Роботи виконує незалежна організація».

А ось Міністерство екології і природних ресурсів України у відповіді на наш запит про рівень забрудненості Сухої Московки зазначило, що на річці взагалі немає постів спостережень. Можливо, саме відсутність конкретних даних про стан річки не дає змоги зробити чіткі висновки про її шкоду для здоров’я запоріжців.

Заголовне фото: http://wikimapia.org/#lang=uk&lat=47.858094&lon=35.171056&z=15&m=b

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Віталіна Бистрицька, Катерина Мільчева, Євгеній Нартов