Результати Парламентських виборів здивували багатьох

1414365885Парламентські вибори, що відбулися 26 жовтня, здивували багатьох.
За п’ять днів до виборів соціологи стверджували, що найбільшу кількість голосів виборців отримає Блок Петра Порошенка, друге місце пророкували Радикальній партії Ляшка, також у новому скликанні Верховної Ради бачили Сильну Україну. І звісно, ніхто не прогнозував більше 10 відсотків партії Самопоміч.

Але народ обрав новий парламент по-своєму.инфЗліт «Народного фронту» пов’язаний з тим, що діяльність Арсенія Яценюка як прем’єра в принципі задовольнила українців. Також характерною рисою кандидату є помірні радикальні погляди. А раз кращого претендента на роль прем’єра на обрії поки не видно, українці вхопилися за цю соломинку.

Блок Петра Порошенка не дотягнув і до половини свого попереднього результату, що отримав на президентських виборах. Чи це означає, що народ розчарувався у своєму Президентові? Можливо, частково. Більша імовірність такого результату у членах Блоку Порошенка, яким люди не довіряють. Туди примішалася частка колишніх регіоналів, Віталій Кличко, що розчарував своєю діяльністю та красномовством, Олександр Грановський – один з «менеджерів» Андрія Адамовського (відомого бізнесмена російського походження), Артур Палатний, що заснував стрип-клубу «Ріо» та близько спілкується з криміналітетом.

Фантастичний результат «Самопомічі» насправді залежав від двох факторів. По-перше, партія добре пропіарилася на своєму лідері, мері Львова Андрії Садовому. Той підняв своє місто до дійсно європейського рівня, вирішив проблеми ЖКГ та розвинув туристичну сферу. Багато хто голосував з надією, що «Самопоміч» так само зможе підняти і всю країну. Однак, виборці чомусь не надто задумувалися, що Андрій іде лише 50-тим у списках, а на прес-конференціях неодноразово казав, що лише пробиває дорогу для молодих політиків. Другим фактором якраз стали нові молоді обличчя української політики. А це у час недовіри до старих чиновників та активної люстрації стало актуально, як ніколи.

«Опозиційний блок» проліз так високо за рахунок своєї брудної гри. Найбільшу прихильність регіонали, комуністи та інші проросійські кандидати отримали на Сході країни. Цікавими є данні ЦВК, де зазначається, що на Парламентських виборах проголосувала майже третина Донбасу. Також цій партії притаманна велика кількість реклами та джинси, а головне, підтримка Ріната Ахметова. Так у Запоріжжі на підприємстві «Запоріжсталь», директором якої є племінник Ахметова, робітників змушували голосувати за «потрібних людей». Багато шуму наробили й агітаційні СМС-ки від «Опозиційного блоку».

Пан Ляшко також втратив прихильність народу. По-перше, невиконаними обіцянками, по-друге, популярний канал «1+1» на чолі з давнім запеклим ворогом Ляшка Ігорем Коломойським успішно розвінчував героїчний образ кандидата ледве не кожен день, презентуючи Україні то кримінальне минуле Олега, то його невиконані обіцянки, то його брехливість. Ще одним промахом Олега став його гіперболізований радикалізм, до якого українці завжди ставилися з недовірою. Але надзвичайна артистичність персонажу, його красномовство та вдала гра на камеру дали хороший результат.

«Батьківщина» у парламент пройшла і нікого цим не здивувала. Відголоски аури Юлії Тимошенко та її неймовірна історія допомогли у цьому. Але проблемою партії стала недостатня розкрутка вдалих ходів: занадто мало Тимошенко та слабке просування героїчної льотчиці Савченко.

Результати по Запоріжжю шокували

Що стосується Запорізької області, то результати виборів з одного боку шокують, з іншого досить передбачувані. Населення Запоріжжя поділилося на два табори: патріоти та прихильники Росії. Так сталося через те, що запоріжці завжди тісно контактували з росіянами. Їх поєднують родинні, дружні та партнерські зв’язки.

Також великий вплив на сьогоднішній вибір мали історичні чинники. Радянська ідеологія найсильніше вплинула на схід України. Багато людей похилого віку та ті, хто пам’ятають ще радянські часи, ностальгують та мріють про їх повернення.

Ще одним пунктом стали працівники заводів. Вони бачать, що контракти з Росією розпадаються, на заводах йде скорочення, заводи по всій Україні закриваються. Авжеж вони хапаються за перше, що пливе на поверхні – об’єдніймося з Росією і все налагодиться. Проте не аналізують приклад Донбасу та Криму.

Заводчанам, як то було на «Запоріжсталі», а за мажоритаркою – на «Мотор Січі»,  наполегливо та переконливо радять голосувати за конкретних кандидатів.

І все ж, якщо порівняти результати парламентських виборів у Запоріжжі з 2012 роком, то ватників та комуністів у нас стало значно менше.

Автор: Марина Ботнарева

Головне фото: forbes.ua