Студентки ЗНУ руйнували стереотипи про Запоріжжя у Чернівцях

zbuDI_JhtWUВ рамках проекту «Молодь єднає Україну» на останніх вихідних вересня студенти Запорізького національного університету відвідали славетне місто Чернівці.

Проект реалізовано за кошти гранту, який виграла чернівецька громадська організація «Клуб української молоді». Суть проекту полягає в руйнуванні стереотипів, які вже склалися про ті, чи інші регіони. До проекту залучені 5 областей: Чернівецька, Запорізька, Кіровоградська, Херсонська та колишня Республіка Крим, проте зараз остання область за об’єктивними причинами не може брати учать. Але представниця з Криму також звітала на зустріч.

У Запоріжжі цей проект координує Європейський центр молоді, що діє при бібліотеці Запорізького національного. А місія показати мешканцям інших областей справжнє Запоріжжя лягла на студенток факультету журналістики Олену Маслякову та Христину Ралко.

На відбірковому етапі вони, як і усі бажаючі, на початку вересня написали есе про Запоріжжя. Після чого їхні кандидатури були відібрані і вже 28 вересня вони поїхали на вихідні у місто Чернівці.

«Ми взагалі були шоковаі, що наші роботи пройшли відбірковий етап, і ми поїхали у таку подорож. Місто класне, люди більш привітні та більш гостіні. А також вони там всі дуже стильно вдягнені. Ми почували себе як вдома.По-перше, нас зустріли як давніх друзів організатори цього заходу. А по-друге, містечко дуже маленьке, там тихо, і неймовірно чисте повітря»,  – поділилася з «Порогами» Христина.

Програмою було заплановано екскурсії містом, у тому числі й у колишню резиденцію митрополитів буковинських, нині Національний університет імені Юрія Федьковича. Були проведені прес-конференції з громадськими організаціями, діячами та студентами ЧНУ.

У підсумку після поїздки учасники пишуть есе про кожне місто, і вже після всього буде видана книга з усіма творами студентів.

«Політологи 3 курсуЧНУ говорили, що вони думали, що на вулицях у Запоріжжі дійсно можна зустріти козаків. І вони здивовані, що більшість запоріжців російськомовні, а ніби-то нащадки славетних пращурів. Про Херсон усі думали, що там кавуни «цвітуть» увесь рік. А у Кіровограді ніби на кожному кроці є памятники Кірову, і саме тому так назване місто. Насправді ж місто було перейменоване не так вже й давно, і там є лише 1 памятник Кірову», – розповіла Олена.

Отак молодь на власному досвіді буде «зламувати» вже закостеніле уявлення про конкретні регіони України.

Автор: Олена Маслякова