Як дістатися до окупованого Криму?

0004Після відміни будь-якого транспортного сполучення материкової України з Кримом добратися до півострова стало вкрай важко. Українські прикордонники не тільки не пропускають до Криму автобуси, а й виявляють і забороняють проїзд на півострів приватникам і таксистам. Але громадяни України знайшли кілька виходів з цієї ситуації.

Бюджетний варіант

Один з найдешевших варіантів – перетнути кордон пішки. Відстань від Новоолексіївки до межі материкової України та окупованого Криму – 26 км, а потім, знову ж таки пішки, до найближчого населеного пункту – селища Передмістне, це ще плюс 11 км. Вже звідти місцевим транспортом дістаєтеся Джанкою, який приєднаний до нового російського залізничного вузла з Сімферополем та Севастополем. Як бачите, для бюджетного варіанту слід мати туристичний набір та вдосталь сил, щоб подолати 37 кілометрів пішки.1

Дорого, але швидко

Інша альтернатива – нові популярні серед українців та росіян таксі, які прямують виключно рейсом Новоолексіївка – Джанкой. Вам доведеться представитися прикордонникам близьким другом водія. Однак ціна за проїзд буде зовсім не товариська: таксисти не поїдуть за суму меншу, ніж тисяча гривень, незалежно від того, скільки людей в машині, і це лише за п’ятдесят кілометрів шляху.2

Нагадаємо, 26 грудня 2014 року українська влада в особі Міністерства інфраструктури прийняла постанову щодо абсолютної відміни автомобільного сполучення з окупованим Кримом, заявляючи про те, що: «Транспортне сполучення з окупованим Кримом припинено тимчасово, щоб запобігти проникненню на материкову Україну диверсійних груп під виглядом мирних жителів».

Загалом, внаслідок рішень про відміну будь-якого транспортного зв’язку з Кримом, скасували вісім основних рейсів, на яких був сконцентрований основний пасажиропотік у кримському напрямку: потяги №11/12 Київ – Сімферополь, № 28/27 Київ – Севастополь, №88/87 Ковель – Сімферополь, №86/85 Львів – Сімферополь, №90/89 Дніпропетровськ – Сімферополь, №144/143 Кривий Ріг – Сімферополь, №92/81Кременчук (Полтава) – Сімферополь, та № 82/92 Харків – Сімферополь. Крім того, постанова відмінила усі автомобільні рейси, що ведуть до Криму.

Автор: Костянтин Ценцура

Інфографіка: Марина Ботнарева

Фото: alp.org.ua