В ЗНУ пройшов тренінг проекту «StopFake»: корисні поради

a4J6b5UmKVM26 лютого в Запорізькому національному університеті відбулися тренінги від провідних спеціалістів проекту  StopFake.org, які навчили молодих журналістів новітніх методів збору, перевірки та використання інформації. «Пороги» виокремили для своїх читачів кілька корисних порад, які стануть у нагоді не тільки працівникам ЗМІ, але й активним громадянам.

У часи відкритого коду та потужних API, журналістика знову зазнає змін, все більшої популярності набирає журналістика даних, що навіть почала витісняти тексти.

«Здається, зовсім недавно найбільшим трендом був Веб 2.0 та соціальні медіа, але часи змінюються — великі масиви даних стають більш доступними, а інструменти обробки цих даних — на відстані трьох кліків. Якщо раніше, щоб створити стовпчикову діаграму про бюджет міста, треба було весь день просидіти з калькулятором, то зараз у журналістів є безліч комп’ютерних чи онлайн інструментів, які дозволяють не тільки швидко обробити інформацію, але й створити з неї цікаву інтерактивну історію або навіть гру. Це набагато більше вплине на читача та зробить складні цифри простими для розуміння», – зазначив голова з цифрових інновацій у ньюзрумі Kyiv Post Роман Колгушев.

Сьогодні будь-яку подію можна розкласти на цифри, і журналістика даних може допомогти журналістові розповісти складну історію завдяки використанню інфографіки.

Велику увагу користувачів Інтернету завоювала інтерактивна історія видання Bloomberg до виходу сьомого епізоду «Зоряних війн»  про кількість та способи використання Сили в усіх попередніх фільмах саги.

Це лише частинка інтерактивної історії "Star Wars: the Force accounted"
Це лише частинка інтерактивної історії “Star Wars: the Force accounted”

Ще одним цікавим прикладом вдалого використання новітніх інструментів журналістики даних є онлайн-гра «Гроші, метри, два авта» інформаційної агенції ТЕКСТИ.org.ua, у якій в досить цікавому форматі поданий аналіз декларацій українських чиновників.

гра

 

Звідки ж брати інформацію?

Роман Колгушев запропонував студентам кілька джерел, звідки журналісти можуть швидко отримати найсвіжіші офіційні дані для подальшої обробки:

– Список українських джерел;

– Верховна Рада;

– Declarations;

– Напишіть запит.

Як навчитися створювати класну інфографіку?

За словами голови з цифрових інновацій у ньюзрумі Kyiv Post, на сьогодні журналістика та програмування дуже зблизилися і щоб створювати цікаві інтерактивні історії слід навчитися програмуванню. Але не треба лякатися, для цього не потрібна ще одна вища освіта, адже в інтернеті є безліч хороших онлайн-курсів.

«Я маю дві освіти: перекладача з англійської та журналіста. Але я вже давно не пишу текстів, я пишу коди. Це дозволяє мені по-іншому ставитися до данних, по-іншому їх розуміти та інтерпретувати. Це дає значно більше інструментів, з якими читач може гратися і відкриває для журналіста світ нових можливостей», – розповів медіа-тренер.

Він також порадив декілька онлайн-ресурсів, де можна навчитися мові програмування, та онлайн-інструменти, які стануть у нагоді тим, хто працює у сфері журналістики даних.

Курс Prometheus з програмування
Гарвардський курс з програмування на Prometheus
Data Journalism School (Kyiv)
Codecademy – Базовий курс для початківців (рос.)
Codecademy – базовий курс з JS (рос.).

Автор: Марина Ботнарева