Запорізька та французька молодь єднаються

1458204082_p1400185_resultЗапорізькі студенти та викладачі будуть плідніше співпрацювати з французькими колегами у сферах освіти, культури та лінгвістики. Перспективи таких відносин 16 березня заступник мера Анатолій Пустоваров обговорив з директором організації «Французька без кордонів» (Леон, Франція), професором одного з приватних університетів Женеви (Швейцарія) Бенджаміном Бекнером.

Слід зазначити, що ця організація вже співпрацює з Запорізьким національним університетом з 2011 року, але Бенджамін Бекнер сподівається, що запорізька міська влада відкриє більше перспектив для спільних проектів французької та запорізької молоді.

Ірина Шаргай, завідувач кафедри романської філології та перекладу ЗНУ, бачить подальшу співпрацю з організацією «Французька без кордонів» в творчому напрямку.

«Оскільки наша співпраця триває вже п’ятий рік, сподіваємося, що вона знайде нові форми. На нашій кафедрі зараз працює стажер з університету міста Дюмен. Вона організувала у нас студентський франкомовний театр, і в нього вже є серйозне досягнення – нашу трупу відібрали до конкурсного перегляду на фестивалі франкомовних театрів, що відбудеться на наступному тижні в Одесі. Хотілося б, аби організація «Французька без кордонів» допомогла нашим студентам зустрічатися з представниками аматорських театрів з Леона та Женеви», – поділилася Ірина Шаргай.

Заступник міського голови Анатолій Пустоваров також підкреслив важливість відносин із французькою стороною в сфері освіти.

«У Запоріжжі близько 4 тисяч дітей вивчають французьку мову, близько п’ятисот з них – поглиблено. Щоб навчання було більш продуктивним, їм необхідно спілкування з носіями мови», – впевнений він.

Також Анатолій Пустоваров бачить в подібному співробітництві можливість для розвитку туристичну сфери в Запоріжжі.

«Потрібно відкрити Запоріжжя для громадян Європи, і нам є що показати, бо за словами студентів, які приїхали з Бенжаміном Бекнер, перед поїздкою вони дізналися про наше місто вперше, хоча і чули про козацтво», – пояснює заступник міського голови.

На зустріч з представниками міської влади в мерії також прийшли студенти з Франції, Швейцарії та Бельгії.

«Метою нашої поїздки було познайомити студентів, які вивчають теологію, з Україною і ситуацією в країні, а також налагодити співпрацю між університетами», – повідомив Бенджамін Бекнер.

Студенти були захоплені тим, що змогли на власні очі побачити історичні події, які зараз змінюють Україну. Вони їздили з гуманітарною допомогою на Донбас, а також стали свідками демонтажу пам’ятника Леніну в Запоріжжі.

Автор: Марина БОТНАРЕВА