Воркшоп від ОБСЄ: іноземні та вітчизняні журналісти провели курс лекцій з етики

автор Еміне Зітядинова на фото головні викладачі курсу та соокординатор воркшопу Марі Басташевські (ліворуч)За підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Посольства Великої Британії в Україні 9 березня 2016 року для журналістів-початківців стартував семінар з теми «Журналістська Етика у Конфліктних та Пост-конфліктних Суспільствах».

Воркшоп тривав 6 днів  та передбачав теоретичну частину та практичні завдання. Під час навчання викладались такі теми як Етика під час роботи у зоні бойових дій, Етика журналіста під час роботи із групами, що постраждали внаслідок конфлікту, Етика: практичне застосування філософських концепцій, Етика журналістських розслідувань та робота з джерелами.

Загальна кількість учасників склала близько 80 людей, яких обрали з-поміж понад 500 апплікантів з усієї України. Серед присутніх були не лише журналісти, а громадські активісти й студенти. Викладачами виступили відомі закордоні журналісти Кіт Гессен, Емма Білс, КрофтонБлек, ДеніелТріллінг, лекції яких тривали по 7 годин на добу. Кожен з них спеціалізується на окремій темі.

Так, Кіт Гессен – американець, що чудово володіє російською мовою, нагадав учасникам семінару про Декларацію принципів поведінки журналістів та обсудив найважливіші її пункти; Емма Білс, яка довгий час працювала військовим кореспондентом у Сирії та в Іраці, зробила акцент на необхідності піклування про власну безпеку перед тим, як їхати працювати журналістом на фронт.  Оскільки жінка вже довгий час працює як фрілансер, багато накопиченої інформації завжди залишається на її комп’ютері. Навчена на власному досвіді, вона порадила декілька способів шифрування конфіденційних даних. Крофтон Блек розповів про свою діяльність в межах вивчення практики ЦРУ щодо ув’язнення, допитів та видачі правопорушників. А ось Деніел Трілінг вже більше двох років вивчає міграційні процеси на кордонах ЄС. Журналіст поцікавився ставленням українських журналістів до «міграційної кризи», попросив навести приклади можливого вирішення питання. Крім цього, для кожної маленької групи він змоделював власну журналістську ситуацію, де учасники мали або звільнитись від джинси, або стати частиною біженців.

Кожен день починався зі спільного сніданкуі закінчувався спільною вечерею. Воркшопери долучились до кава-брейків та обідів. Шість днів проходили у невимушеному, хоча у досить інтенсивному, темпі. Робота щоденно займала близько 12 годин. Втомлені на щасливі, учасники семінару розходились по номерах своїх готелів.

Окрім менторів, які щодня вели власний семигодинний курс для окремої невеликої групи, усіх активістів мінімум раз на день запрошували до великої зали. Там проходили додаткові лекції на абсолютно різні теми. Єднало їх лише одне – лейтмотивом мова йшла саме про етику.

Так, наприклад, у межах семінару Ангеліна Карякіна та Анастасія Станко, журналісти Громадського, розповіли про фільм власного виробництва, де вони працювали над темою Майдана – «Злам. Слідами революції». У той же час завітав і Оуен Хасерлі – викладач Оксфордського університету, який ще рік тому зацікавився темою декомунізації в Україні. І тепер історик пропонував свій погляд на ці події. Анна Нейстат – старший директор з розслідувань «Amnesty International» у перший день запропонувала інтерактивну лекцію. Учасники слухали реальні історії з журналістської практики та знаходили найбільш прийнятний з точки зору етики вихід зі складної ситуації. Серед запрошених спікерів були Андрій Куліков, Валерія Коста, Оксана Романюк, Євген Магда тощо.

Напередодні початку курсу всі охочі мали змогу ознайомитись з матеріалами для читання для кращого розуміння теми обговорення. Були запропоновані і обов’язкові документи для вивчення після завершення курсу.

Автор: Марія Стрельцова