ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ: 75 років тому в Бабиному Яру розстріляли 34 000 євреїв

Вчора, 29 вересня, у Києві офіційно оголосили про створення Меморіального центру жертв Голокосту “Бабин Яр”, підписавши відповідний Меморандум. На відкритті церемонії показали 5-ти хвилинний документальний фільм, в основу якого лягли рідкісні відео та фотоархіви про жорстокі вбивства в Бабиному Яру.

“Який дим був. Який сморід. А що горіло? Горіли людські тіла..”

Під час окупації Києва у 1941—1943 роках німецькі солдати масово розстрілювали в Бабиному Яру  мирне населення та військовополонених, євреїв та циган — за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших.

Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

У фільмі представлені щойно задокументовані спогади тих свідків, що передили жахливу подію. І саме вони говорять про необхідність створення в Києві місця пам’яті – Меморіального центру всіх жертв Бабиного Яру та Голокосту на теренах України.

Фільм є у двох версіях: з англомовним закадровим голосом і англійськими субтитрами для промов виживших. А також із україномовним закадровим текстом.

46
16
706

Ініціативна група має намір відкрити меморіальний центр жертв Голокосту “Бабин Яр” у Києві до 80-річчя трагедії в 2021 році. Відповідну декларацію підписали у Києві в єдиному екземплярі українською, російською та англійською мовами, передають “Українські Новини”.

До ініціативної групи входили головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх, музикант Святослав Вакарчук, екс-Президент Польщі Александр Квасневський, спортсмен Володимир Кличко, колишній сенатор від штату Коннектикут (США) Джо Ліберман, український бізнесмен Віктор Пінчук, екс-міністр закордонних справ і віце-канцлер Німеччини Йошка Фішер, співзасновники Єврейського конгресу Росії Михайло Фрідман і Герман Хан, голова фонду меморіального центру “Бабин Яр” Павло Фукс і голова виконавчої ради Єврейського агентства для Ізраїлю Натан Щаранський.

Церемонія підписання Декларації про намір створити Меморіальний центр відбулася в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві. 

Президент Петро Порошенко звернувся до присутніх із промовою, нагадавши, що з вини нацистів Україна втратила до 60% свого довоєнного єврейського населення, півтора мільйони українських євреїв стали жертвами Голокосту. Всього в Бабиному Яру від рук нацистів загинуло близько 120 тисяч невинних людей.