У Запоріжжі підрахували кількість безпритульних собак

Активісти громадських організацій «Приручи місто» та «Служба захисту тварин» провели підрахунок вуличних собак у Запоріжжі. На прес-конференції, яка відбулася 8 вересня у обласній бібліотеці, голова ГО «Приручи місто» Максим Щербина озвучив результати триденного підрахунку: загалом волонтери нарахували 2918 тварин.

Окрім членів організацій у акції взяли участь 22 запоріжця, котрі відгукнулися на прохання волонтерів про допомогу. Підрахунок проходив за допомогою спеціальних додатків для мобільних пристроїв, розроблених українською волонтерською платформою animal-id.info.

«Згідно з методикою підрахунку, достатньо порахувати 8 відсотків території міста, а після цього, за допомогою спеціальної формули, масштабувати ці дані на всю територію. Ми порахували 25 відсотків території міста. Але все одно додали 20 відсотків похибки», – зазначив Максим Щербина, голова ГО «Приручи місто»

Активіст підкреслив, що серед порахованих собак була зафіксована велика кількість самок та цуценят, а це означає, що кількість тварин буде збільшуватися.table

За допомогою Skype до прес-конференції також долучився Віктор Копач, засновник міжнародної платформи ідентифікації тварин animal-id.info, котрий є організатором всеукраїнської кампанії з підрахунку тварин та розробником додатків для смартфонів. Віктор зазначив, що підрахунок тварин – перша сходинка у процесі гуманної мінімізації чисельності тварин у будь-якому місті.

«Це дозволяє зрозуміти масштаби проблеми, розрахувати необхідну суму коштів з міського бюджету, визначитися зі заходами. Наступний крок – ідентифікація тварин. У першу чергу – домашніх. Оскільки лише 30 відсотків безпритульних собак – вуличні у другому поколінні. 70 відсотків тварин донедавна мали дім. Після того як в Україні буде впроваджена система ідентифікації, ми будемо розуміти звідки взялася та чи інша собака, та хто має нести за неї відповідальність. Паралельно має працювати міська програма зі стерилізації та адопції вуличних тварин. Саме за такою схемою проблему вирішували у Львові, де наразі показник вуличних тварин один з найменших в Україні», – вважає Віктор Копач.

Віктор також зазначив, що знищення собак – не тільки не гуманний, але і не дієвий метод, оскільки на місце знищених тварин прийдуть нові. І це не завжди будуть собаки чи коти. Як показує досвід інших міст, після масштабних кампаній з евтаназії у передмістя заходять лиси та ховрахи, що приносять з собою небезпечні хвороби, зокрема сказ. Тоді як певна кількість стерилізованих та вакцинованих собак є щитом для міста.

За матеріалами ГО «Приручи місто»

Головне фото: vm.ru