«Майкрософт Україна» надав безкоштовне програмне забезпечення громадським організаціям

22 листопада у Києві відбулась Публічна дискусія «Технології заради розвитку: ефективна розбудова спроможних громад в Україні», у рамках якої допомогли громадським організаціям. Захід був розрахований на пошук моделей співпраці громадських організацій, бізнесу, донорів та влади.

На думку директорки «Майкрософт Україна» Надії Васильєвої саме інформаційно-комунікаційні технології дозволять суттєво підвищити ефективність розбудови громадських організацій:

«Ми створюємо екосистему, яка допомагає бути ефективним та досягати більшого державі, бізнесу, громадам у мобільному світі. В Україні в рамках програми “Технології заради Добра” ми надали безкоштовно програмне забезпечення та хмарні сервіси 570 громадським організаціям та понад 1,5 тисячам публічних бібліотек на суму майже 15 млн. доларів.»

Під час заходу відбулася презентація першої в Україні Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій.

«Ми віримо, що Програма технологічної підтримки неприбуткових організацій вже протягом наступного року суттєво зміцнить цифрову компетентність громадського сектору та підвищить ефективність ініціатив громадських та благодійних організацій України», – зауважив Олексій Мелещук, голова правління Ресурсного центру ГУРТ.

Керівник Запорізького благодійного фонду «Сантіс» Олег Філатов:

«Я був на цій зустрічі, але допомоги не отримав.

Це, по суті, була інформаційна зустріч. Там обговорювали можливості порталу «Майкрософт Україна», який надає начебто безкоштовне програмне забезпечення. Але сама фірма «Майкрософт Україна» нічого безкоштовного не дає. Існує, так би мовити, посередник (чи-то зі Швеції, чи-то з Польщі) – Branchsoft називається. Для того, щоб передати громадській організації безкоштовне програмне забезпечення, організацію повинні вони перевірити, а це коштує певну сумму. Яку конкретно, на жаль, не сказали – сказали звертатися особисто аби отримати індивідуальну відповідь. Після такої перевірки повинні сказати, чи підходите ви під критерії «Майкрософт Україна» як громадська організація.»

Як пояснили в ресурсному центры “ГУРТ”,  нічого про Branchsoft організаторам не відомо. На зустрічі розповідали про TechSoup – він стягує збір за оброблення замовлення пільгового програмного забезпечення для покриття витрат на адміністрування Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій України. Розмір збору залежить від замовленого пільгового програмного забезпечення. Сплачуючи збір, організації-одержувачі пільгового програмного забезпечення зазвичай заощаджують 92%-96% ринкової вартості замовленого програмного забезпечення.

А ніякої платної перевірки від “Майкрософту” немає.