Запорізькі активісти та журналісти: “Толерантність — це коли…” (ВІДЕО)

Цього року Запоріжжя сколихнули Фестиваль рівності та Марш за сімейні цінності. Незважаючи на протилежність ідей, вони зробили спільний внесок: запоріжці зрозуміли, що про права людини варто говорити. Але при цьому слід розуміти, що толерантність — це не лише про сексуальну орієнтацію. Толерантність — це про людей будь-якого віку, ваги, зросту, будь-якої національності, релігійних і політичних поглядів, захоплень… Це про людей в усьому їх різноманітті. 

Це не означає, що слід відмовися від своєї думки — це означає, що ми повинні навчитися чути одне одного та поважати.

16 листопада люди з різних куточків планети відзначають Міжнародний день толерантності. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. Саме у цьому документі описано таке розуміння толерантності, за якого протилежності можуть мирно співіснувати у нашому світі:

“1.1.Толерантність означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності…

1.2.Толерантність – це не поступка, поблажливість або потурання. Толерантність – це насамперед активне ставлення, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини… толерантність повинні виявляти окремі люди, групи, держави.

1.3.…Толерантність – це поняття, що означає відмову від догматизму, від абсолютизації істини і утверджує норми, встановлені в міжнародних правових актах у галузі прав людини…

1.4. Вияв толерантності, який співзвучний повазі прав людини, не означає терплячого ставлення до соціальної несправедливості, відмови від своїх або поступки чужим переконанням…”.

І хоча сьогодні в Україні досі важко говорити про толерантність як норму життя, українці нарешті почали говорити про права людини. Це лише початок великого шляху роботи кожного над собою.

“ПОРОГИ” попросили відомих запоріжців продовжити речення “Толерантність – це коли…”

І ось рядки, які не ввійшли до відеоролика.

Наталія Лобач:

“Толерантність – це коли відучаваеш свою людяність. До цього не дуже просто прийти, мені здається, у кожного свій шлях. Тому що значно простіше відчувати свою нормальність і певну соціальну гарантію.
Але ця нормальність дуже токсична, адже чим далі, тим більше ти будеш відчувати  ворожість світу і більше ворогів. Це вороги за національним принципом, вороги іншої орієнтації, вороги інших думок і зрештою вони будуть тебе з цим світом, так би мовити, сварити.
І в цьому сенсі толерантність це про те, що ти починаєш себе поважати і відчувати, що ти трішки більший ніж той, який був до того. І це певний шлях, певна робота над собою, але зрештою вона дуже того варта.

Тетяна Гонченко:

“Толернатність – це коли кожна людина може бути такою, як вона є від природи, і вона не мусить підлаштовуватися під якісь стандартні правила, умови, стереотипи чи те, яким її хоче бачити основна маса людей.”

Олександр Витвіцький:

“Толерантінсть – це коли  поціновуєш світ у всьому його різномаїтті. Ти не розділяєш людей за будь якими ознаками: будь-то соціальний статус, етнічна приналежність або сексуальна орієнтація.”

Євгенія Назарова:

“Толерантність  – це коли людина з повагою ставиться до прав і свобод іншої людини. Всі ми рівні в своїх правах і свободах, але свобода закінчується десь там, де починаються права іншої людини. Якщо ми розуміємо, що ми рівні в цих правах і свободах – тоді це толерантність.”

Максим Щербина:

“Толерантність – це коли… Ну по-перше, найголовнішим, мабуть, є той факт, що більшість розуміє толерантність через інших. Тобто: я маю йти на якісь поступки, я маю когось приймати, я маю якось змінювати світогляд, щоб адаптуватись до якихось змін у суспільстві і сприймати інших людей. Але мені здається що толерантність – це перш за все розуміння того, що у толерантному середовищі ти можеш бути самим собою. Ти можеш бути таким яким ти є, завдяки тому що ти так само ставишся до інших людей.”

Микола Колодяжний:

“Толерантність – це коли поважаєш право на існування іншого. Але толерантність не означає автоматично конформізм або безпринципність. Толерантність це як раз свідоме сприйняття того, що інші погляди, інші люди, просто – інші форми існування –  вони також мають право на життя.
Знаєте, якщо порівняти: є джунглі Амазонки, а є сніги Аляски. Але це не означає що тільки щось одне з цих двох кліматичних поясів має право бути. Так само, мабуть, і з людьми.

Але при цьому важливо пам’ятати, що ти маєш бути з повагою так само і до самого себе, до своєї особливості, до своїх думок, до того, що незважаючи на те, що ти можеш бути відмінним від більшості світу навколо, ти маєш право залишатися самим собою.

 

Катерина Майборода, Слава Чиженок