2016: ВТРАТИ

Рік, що минає, справедливо можна охрестити «чорним роком». Він обірвав життя легендарних політичних лідерів, великих музикантів та талановитих письменників. Когось не стало через тяжку хворобу, хтось помер від трагічного збігу обставин  чи старості. «ПОРОГИ» пропонують згадати людей, без яких світ вже не буде таким, як раніше.

Девід Боуі – 10 січня, Нью-Йорк

11-01-16-02

Бові назавжди змінив музику 20-го сторіччя. Почавши кар’єру у 60-х, Девід Роберт Джонс (справжнє ім’я) швидко набував популярності та ваги на ниві світової музики. А все через потужну харизму та неординарний світогляд. Складна та витончена архітектура його пісень нерідко була пронизана єдиними сторітелінгами. Після успіху та кардинальної зміни світових ідеалів поп-музики наративний стиль Бові став дуже популярним серед інших маститих виконавців. Його концепцію намагалися втілити і Мерлін Менсон, і «Pink Floyd», та навіть кантрі-зірка Гарт Брукс, але формула унікальних шедеврів під силу тільки самому творцю.

Він був людиною сильною – постійна боротьба з раком не стала перепоною для випуску нового альбому за два дні до смерті. Вже безпосередньо в альбомі можна помітити те, що автор передбачав свою смерть (пісня «Lazaurus»). За декілька місяців до смерті митець планував реліз ще однієї праці, але не судилося. 18 місяців боротьби з онкологією закінчилися для Бові фатально. Останній удар року Девід Джонс зазнав в оточені родини.

Алан Рікман – 14 січня, Лондон

ccoob2uugaa8ad4

У цьому році смерть не полишила ще одного талановитого та видатного вихідця з туманного Альбіону . Більш ніж 60 праць у кінематографі залишив нам цей глибокий актор, який для більшості залишився викладачем Северусом Снейпом із кіносеріалу «Гаррі Поттер». Йому однаково чудово вдавалося віддзеркалити образи Распутіна чи шерифа Нотінгема. Особливої пошани критиків отримала його робота у стрічці «Месмер»  — актор створив складний та глибокий типаж історичної особистості.

Рікман помер від раку підшлункової залози  в 69 років серед друзів та коханої дружини.

Гленн Фрай – 18 січня, Нью-Йорк

137953

Січень став останнім місяцем і для засновника відомого гурту «Eagles». Гленн Фрай був духовним лідером і наставником «найамериканського із рок-гуртів», — саме так описували “Орлів” критики; учасником та автором пісень колективу, який посів третє місце серед найпопулярніших рок-гуртів Америки. Найідомішою композицією гурту стала символічна та складна розповідь «Hotel California», яка через філософічність та велику кількість алюзій отримала визнання критиків та аудиторії усього світу. Плідна та важка праця привела вокаліста у складі гурту до Зали слави рок-н-ролу.

Внаслідок гострого виразкового коліту, пневмонії та ревматоїдного  артриту співзасновника популярного гурту не стало у 67 років.

Харпер Лі — 19 лютого, Монровілл

o-o

Харпер Лі померла на 90-му році життя — всього за кілька місяців після публікації продовження культової книги. Американська письменниця та публіцистка, відома завдяки роману «Убити пересмішника» (1960), який було відзначено Пулітцерівською премією 1962 року. Крім того її було нагороджено Президентською медаллю Свободи (2007) та Національною медаллю мистецтв (2010).

У лютому 2015 влада штату Алабама почала розслідування, аби з’ясувати, чи є 89-літня Лі, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям, дієздатною та чи добровільно вона дала згоду на публікацію «Іди, вартового постав» – продовження “Убити пересмішника”. Проте підозри не підтвердилися.

Останні кілька років перед смертю Гарпер Лі жила в будинку для літніх людей неподалік від будинку, в якому вона виросла

Умберто Еко – 20 лютого, Мілан

0d5a1b6a990904

Вчений, філософ, публіцист та письменник, культуролог та літературний критик. Еко був істинним сином Європи та її професіональним істориком. Спостерігав за Італією за часів фашизму і про сам устрій подарував світові багато робіт. Розбирався в історичних процесах та написав детектив про XIV сторіччя «Ім’я рози».

Еко помер від раку підшлункової залози, із яким боровся два роки. За рік до смерті він встиг видати свій останній роман «Нульовий номер»

Прінс – 21 квітня, Шангассен

160421140425-restricted-42-prince-file-super-169

Чудовий голос і віртуозне володіння гітарою. У 80-х роках Прінс і поп-культура сприймалися як одне ціле, адже неможливо уявити собі більш божевільного та вражаючого музиканта тієї епохи. Цій людині без будь-яких проблем вдалося конкурувати с Девідом Бові та поп-ідолом Майклом Джексоном. Його ексцентрична поведінка на сцені та поза її межами нікого не залишала байдужим. Сім «Ґреммі», більше ста мільйонів реалізованих платівок та місце в «Залі слави рок-н-ролу» у 2004 році.

Великий виконавець помер у своїй студії звукозапису у віці 57 років. Спеціалісти заявили, що кінець наступив унаслідок передозування болезаспокійливим, потужність якого перевищувала героїн у десятки разів. Як стало відомо, препарат Прінс вживав за настановами лікаря через біль у стегнах – музикант дуже любив у стрибку сісти на шпагат задля експресії.

Дмитро Гнатюк — 29 квітня, Київ

24165937

У  віці 91 року помер український оперний співак, народний артист України, герой України Дмитро Гнатюк. Він був першим виконавцем хітів 1960-х – легендарних пісень “Два кольори” і “Мій Київ”. Гнатюк — один з митців, який декларував чітку українську ідентичність у всі роки радянського режиму. Припускають, що зустріч зі Сталіним під час навчання в Консерваторії та його прихильність до молодого таланту дала своєрідний карт-бланш на більшу свободу вибору мистецьких уподобань. Зокрема, співак доклав багато зусиль для популяризації української пісенної класики, частина з якої була під забороною

Виступав як концертний співак, гастролював за кордоном (Угорщина, США, Канада, Російська Федерація, Португалія, Німеччина). Записав понад 15 платівок, 6 компакт-дисків. Всього у концертному репертуарі понад 85 творів національної та світової класики — від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

Мухаммед Алі — 3 червня, Скоттсдейл

b76

Колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі розкрив свою тактику ведення поєдинку – «Пурхай як метелик, жаль як бджола». Ми ніколи не дізнаємось, але, можливо, саме це допомогло Алі вибороти і закріпити за собою статус Найвеличнішого. Титул чемпіона він здобув кров’ю і потом у боксера Санні Лістона у 1964 році. П’ять раундів важкого протистояння, а на шостий опонент Касія Клея (справжнє ім’я) просто не вийшов, зазнавши поразки.

Алі займався і громадською діяльністю – виступав проти В’єтнамської війни та взагалі притримувався пацифістських ідей. Його власна війна почалась у 1984 році, коли у нього діагностували хворобу Паркінсона.

Усе життя Мухаммед Алі був на рингу. Протягом 32 років він вів поєдинок з потужною хворобою, не забуваючи просто жити. Він часто казав, що за своє життя пропустив 20 тисяч ударів, але зміг заробити мільйони і багато зберегти. Йому було 74 роки.

Шимон Перес – 28 вересня, Рамат- Ган

175

Шимона Переса — дев’ятого президента Держави Ізраїль — вважають людиною-епохою. Тільки смерті вдалося обірвати його більш ніж сімдесятирічний політичний шлях.  Амбіції та сила духу надали йому у майбутньому статусу лідера нації та відомого на весь світ візіонера, який ніколи не забував зазначити пресі, що іноді його не розуміють через те, що він людина майбутнього. Сильна особистість, яка призвела до деескалації конфлікту між арабами та євреями. Людина, яка жила сподіваннями  «нового Ближнього Сходу», де буде тільки мир і злагода. Нагороджений Нобелівською премією миру.

Смерть зустріла його у вигляді крововиливу в мозок у державній лікарні «Шиба». За заповітом лідера, його тіло послугувало людству вже у якості органів.

 Леонард Коен – 7 листопада, Лос-Анжелес 

224496

Дійсно безліч талановитих музикантів полишили наш світ цього року. Однак Леонард Коен був не так музикантом, як поетом, письменником та глибоким оповідачем, чия історія проникала у найпотаємніші кутки людської душі. У своїх віршах він розповідав про людяність, світ та кохання. І робив він це з ентузіазмом справжнього романтика. За місяць до того, як залишити цей світ, канадський поет випустив вже фінальний альбом «You Want It Darker», в якому дуже багато про прощання та смерть.

17 жовтня Коен зазначав жупналістам «The New Yorker», що до смерті він готовий. Смерть він прийняв у 82 роки.

Фідель Кастро – 25 листопада, Гавана

9497478262714083_59e1f423

У 62-му році Джон Кенеді, Микита Хрущов та Фідель Кастро під час Карибської кризи ледве не зруйнували весь світ, до цього призвело розміщення ядерної зброї СРСР на Кубі. Вже тоді Кастро отримав не тільки статус величного революціонера, а й заклятого ворога демократії. Лідера Америки вбили за рік після кризи, генсек втратив посаду через декілька років, але кубинський діяч втримав свій статус.

У своїй країні він створив власний соціалістичний осередок, який живе донині. Політик очолював державу майже півстоліття, пережив більш ніж 600 замахів на життя. Боротьба  Команданте закінчилась у 90 років.

Джордж Майкл – 25 грудня, Оксфордшир

830e44f05cb316f244787df42e21a6a5

Автор, можливо, найвідомішої пісні сучасності про Різдво – «Last Christmas». Типова доля учасника бойз-бенду оминула Джорджа Майкла – він зміг сформуватися як окремий та зрілий артист. Але шлях до визнання був не простим. Смерть близького друга у 1993 році відбила жагу та ентузіазм до життя. Незабаром помирає і мати співака. Джордж також глибоко переймався, що через те, що він не хоче засмучувати мати, йому доводилося приховувати свою сексуальну орієнтацію. В 1998 році він зробив камін-аут, що надихнуло його на підтримку ЛГБТ-руху.

Систематичні арешти та правопорушення йшли поряд з артистом протягом усієї кар’єри. Довгі роки Майкла мучила творча криза (останній повноцінний альбом він записав у 2004), а наркотики не допомагали музичній реалізації.

Автора різдвяного шедевра не стало у власному домі через серцевий напад.

Керрі Фішер — 27 грудня, Лос-Анджелес

zt641ywt5krnos34x7i1bg

Увіці 60 років померла американська актриса, сценаристка, письменниця і продюсерка, відома за роллю Принцеси Леї в серії фільмів «Зоряні війни».

Фішер також відома своїми напівавтобіографічними романами, в тому числі «Листівки з краю прірви», і сценарієм для однойменного фільму, а також автобіографічною моновиставою і нон-фікшн книгою «Умовне пияцтво», заснованою на шоу. Також вона працювала сценарним „лікарем“, виправляючи та коригуючи сценарії інших письменників.

Керрі Фішер померла внаслідок серцевого нападу, який розвинувся під час трансатлантичного перельоту з Лондона до Лос-Анджелеса чотирма днями раніше, коли вона пережила зупинку серця.

Олексій Ружич

 

 

 

 

.