5 фільмів про людей, які борються з ВІЛ і СНІДом

Сьогодні, 1 грудня, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який започаткувала ООН у 1988 році. Ця ініціатива покликана інформувати населення про загрозу хвороби та сприяти толерантному ставленню до ВІЛ-позитивних людей. Аби зрозуміти когось, потрібно достатньо багато дізнатися про його життя, тож пропонуємо у цей день переглянути 5 найкращих тематичних кінострічок.

“ПОРОГИ” обрали п’ять американських драматичних фільмів, деякі з яких засновані на реальних подіях.

Звичайне серце (The Normal Heart)

Рік виходу: 2014

zvychajne-sertse

Дії картини відбуваються в 1980-х роках в Нью-Йорку. Серед гомосексуалів вирує страшна епідемія нікому невідомої хвороби, яка повністю знищує їхню імунну систему. Уражені вірусом чоловіки масово вмирають, однак широка громадськість не сприймає це за проблему. Гетеросексуали іменують хворобу «раком геїв» і впевнені, що повністю від неї захищені, якщо не будуть вступати в будь-який контакт з інфікованими. Наляканий техперсонал лікарень відмовляється заходити в кімнати з хворими чоловіками, а також ховати їх.

Активісти руху за права людини для гомосексуалів на чолі з Недом Віксом, якого грає Марк Руффало, намагаються привернути увагу уряду до епідемії, яка забирає життя тисяч людей. Коханий Вікса, журналіст Фелікс (Метт Бомер) також заразився і поступово вмирає. Тому боротьба з невідомою хворобою, яка в результаті отримує ім’я СНІД, стає його особистим боєм. Активно допомагає активістам і доктор Емма, чия роль дісталася Джулії Робертс.


andthebandplayedonfilmВірус
або Тривала музика (And the band played on)

Рік виходу: 1993

Фільм бере початок від документальної книги американського журналіста Ренді Шилтса “Оркестр продовжував грати”, який помер від вірусу імунодефіциту. Кінокартина розповідає про початок епідемії ВІЛ/СНІД та вивчення цієї хвороби.

Намагаючись виявити вірус, лікарі не тільки проводять різноманітні дослідження в лабораторії, але й змушені боротися з байдужістю суспільства та упередженнями чиновників. Наприклад, медикам доводиться вести дискусії з представниками банків крові, які не хочуть перевіряти донорів на СНІД. Згідно з даними фільму, до середини 80-х років лише в США близько 28 тисяч людей заразилися ВІЛ в результаті переливання крові.

dzhyaДжиа (Gia)

Рік виходу: 1998

Фільм розповідає історію життя всесвітньо відомої топ-моделі Джиї Каранджі, яка стала першою відомою жінкою, яка хворіла на СНІД. У біографічній драмі показаний феєричний шлях Джиї від стійки в закусочній батька до обкладинок Vogue та Cosmopolitan, а також участі в показах відомих кутюр’є.

Це не тільки захоплюючий фільм про драматичну історію життя “дівчини з обкладинки”, але й чудова можливість подивитися на 23-річну Анджеліну Джолі та 11-річну Мілу Куніс. За цю роль Джолі отримала Золотий глобус.

likyЛіки (The cure)

Рік виходу: 1995

Фільм розповідає про те, що не тільки у гомосексуалів і наркоманів може бути СНІД. 13-річний Ерік знайомиться зі своїм сусідом Декстером, який молодший за нього на кілька років і постійно сидить вдома. Хлопчик хворий на СНІД, яким заразився після переливання крові, тому не може здійснювати тривалі прогулянки, і швидко втомлюється під час ігор. Наївний підліток Ерік вирішує допомогти новому другові знайти ліки від страшної хвороби. Він годує Декстера цукерками і варить зілля з різних рослин, які ростуть біля сусіднього струмка. Зневірившись, Ерік пропонує хворому товарищу відправитися в подорож в інше місто, щоб знайти лікаря, який може вилікувати СНІД. Головна ідея фільму в тому, що часом ВІЛ-інфікованим просто необхідні вірні друзі.

dallaskyj-klub-pokuptsivДалласький клуб покупців (Dallas buyers club)

Рік виходу: 2013

Техаський електрик Рон Вудруф, якого грає оскароносець Метью Макконахі, після нещасного випадку потрапляє до лікарні, де йому ставлять діагноз СНІД і дають не більше місяця життя. Він не може в це повірити, оскільки впевнений: інфекція передається виключно серед гомосексуалів, а він – “ковбой до мозку кісток”. Але в бібліотеці він дізнається, що СНІД передається також через переливання крові та незахищений секс. Рон Вудруф шукає спосіб вижити. Він знайомиться з мексиканським лікарем, який займається нетрадиційними ліками від СНІДу. Разом з трансгендером Рейоном, якого грає Джаред Лето і отримав «Оскар» за цю роль, також хворим на СНІД, він налагоджує схему збуту цих ліків. Разом вони організовують “клуб покупців”, у якому ВІЛ-позитивні пацієнти за місячний внесок можуть користуватися медичними препаратами, які не були ухвалені в США.

 

До речі, не можемо не згадати про українську стрічку. 10 років тому (у далекому 2006) режисер Алан Бадоєв презентував кінокартину про кохання двох молодих людей у дні Помаранчевої революції та СНІД.

2156_254«Оранжлав», «Помаранчева любов» (англ. OrAngeLove)

Герої Катя і Роман замкнуті в дивній квартирі в самому центрі Києва. За умовами якоїсь містичної гри вони не повинні виходити з квартири до смерті її господаря, який знаходиться в інвалідному візку. Приз: ця квартира і близько 200 тисяч євро. Але осіння любов якось в одну мить змінюється думкою про… СНІД.

Диктуючий правила повинен померти саме від нього. За вікном революція, а Рома не може вийти з квартири і побачити через об’єктив що відбувається. Єдиний зв’язок із зовнішнім світом – листи. Їх кидають під двері. В одному з них результати аналізів, які обидва герої здали на самому початку стрічки. З розкриттям конверта, романтика випаровується миттєво. Герої виявляються наодинці з проблемою в замкнутому просторі.

 

Олександра Залозна, Тіна Собко