ТОП-8 DISNEY-ФАКТІВ: геній без таланту, оскарний рекорд і мультик для Kotex

Кінокомпанія The Walt Disney Company була заснована 16 жовтня 1923 року. З тих пір бренд Disney став міцно асоціюватися з барвистим світом дитинства. Саме ця компанія випустила колекцію  мультфільмів, які полюбили дітлахи всього світу. Саме завдяки Disney був заснований всесвітньо відомий парк Діснейленд. Що вже говорити, сам Уолт Дісней був вкрай нетиповою особистістю, якій сьогодні, 5 грудня, виповнилося 115 років!  “ПОРОГИ” підібрали для вас цікаві факти про майстра і про його дітище.

Геній без таланту та  ідей

Уолт Дісней, поза всякими сумнівами, не тільки талановитий мультиплікатор, але ще й досвідчений підприємець. Він заснував велику імперію і зміг радикально змінити підхід до створення мультфільмів і розваг для дітей. Тим дивовижніший той факт, що з невеликої газети, де юний Уолт працював на початку своєї кар’єри, його вигнали через відсутність таланту та ідей. До речі, унікальність мультиплікатора безперечна – він міг розрізняти близько 1500 відтінків кольорів, в той час як ліміт звичайної людини – 150-200.

Знаменитий голос Міккі Мауса

Перші мультфільми Уолт Дісней почав створювати на початку 20-х років минулого століття. Це були чорно-білі німі анімації за технологіям тих років. Проте, мультиплікатор швидко зрозумів, що для досягнення успіху йому слід йти в ногу з прогресом. Так починається робота над випуском звукового мультфільму. Першим мультиплікаційним персонажем, який заговорив з екрану, стає все  Міккі Маус. І заговорив він, до речі, голосом самого Уолта Діснея.

https://www.youtube.com/watch?v=FMp46V53Wc8

Великий оскароносець

Свій перший Оскар мультиплікатор отримав ще в 1932 році за мультфільм «Дурні симфонії». Ця нагорода стала першою з 29 – цей рекорд на сьогоднішній день поки що не вдалося перебити нікому.

https://animationclub.ru/blogs/3336/2640/5
https://animationclub.ru/blogs/3336/2640/5

Найкасовіший мультфільм

Першим повнометражним мультфільмом в історії стала створена Уолтом Діснеєм анімована 250px-walt_disney_snow_white_1937_trailer_screenshot_-12картина «Білосніжка і сім гномів».
Над її створенням протягом трьох років працювали більше 570 художників-мультиплікаторів, які щорічно творили мільйони мальованих кадрів. Щоб прискорити їх роботу Дісней розділив художників на групи – одні з них малювали ключові елементи, інші доповнювали їх деталями. Результат виявився відповідним – довгий час мультфільм залишався найбільш касовою кінострічкою всіх часів. Його прокат перевищив $ 100 млн доларів, він же приніс творцеві і черговий Оскар.

Один з найбільш закритих клубів світу – в Діснейленді

У парку Діснейленд є одне місце, де можуть легально продавати алкоголь. Воно називається «Клуб 33» і є одним з найбільш закритих закладів в світі, доступ куди мають лише обрані. У 1954 році, коли будівництво парку тільки починалося, у Уолта Діснея не вистачало фінансування для реалізації всіх своїх планів. І тоді він звернувся до найбільших корпорацій США з пропозицією інвестувати в своє дітище в замін на розміщення їх реклами на території парку. Першими інвесторами Діснейленду стали «Coca-Cola», «General Electric», «Kodak» та інші компанії. Їх число тоді склало 33, на честь чого клуб і отримав свою назву. На сьогоднішній день вступити в клуб може будь-хто, хто згоден платити регулярні членські внески. З одним нюансом – кількість членів клубу не може перевищувати 487 осіб, а тому в черзі доведеться постояти не менше 14 років.

Прототипи мальованих героїв

http://www.ebay.com/itm/Barker-Karpis-Gang-Wanted-Poster-Gangster-Outlaw-Bank-Robber-/281437092988
http://www.ebay.com/itm/Barker-Karpis-Gang-Wanted-Poster-Gangster-Outlaw-Bank-Robber-/281437092988

При створенні тих чи інших мультфільмів Уолт Дісней і його мультиплікатори черпали ідеї з реальних людей. Так, прототипами матусі і братів Гавс – бандитів з мультсеріалу «Качині історії» – стали члени реально існуючого в 30-і роки угруповання «Barker-Karpis Gang», очолюваного матусею Баркер.

«Barker-Karpis Gang» була однією з найбільш зухвалих злочинних угруповань свого часу – на їхньому рахунку було безліч пограбувань банків, вбивств і викрадень. Так, в 1933-1934 році тільки в якості викупу за викрадених банкірів вони отримали близько 300 тис. Доларів, величезну на ті часи суму. Банда і її члени стали прототипами для безлічі гангстерських фільмів і книг, наприклад, фільм «Джонні Д» з Джонні Деппом в головній ролі розповідає про одного з членів «Barker-Karpis Gang», Джонні Діллінджера.

Крім того, Алладін був змальований з Тома Круза, Джин – в Робіна Вільямса, а Аріель – з Алісії Мілано. До речі, багато хто стверджує, що свого першого анімаційного героя – Міккі Мауса – Уолт Дісней змалював з самого себе.

Скандальний Король Лев

Не обійшлося в історії Disney і без скандалів. При цьому, як не дивно, більшість з них виявилися пов’язані з мультфільмом «Король лев». Першими обурилися вчені, які в корені були не згодні з тим, в якому світлі в стрічці були показані гієни. Дослідники вирішили, що негативне уявлення про цих тварин зможе нашкодити в результаті їх популяції. Ще одним моментом, через який ледь на з’явилися судові позови, стало звинувачення творців мультика в плагіаті. Як виявилося, картина за сюжетом дуже сильно нагадувала японське шоу «Кімба – Білий лев». Однак, японці від позову все-таки відмовилися, можливо, злякавшись досвідчених адвокатів компанії.

http://www.huffingtonpost.com/2015/01/27/lion-king-kimba_n_6272316.html
http://www.huffingtonpost.com/2015/01/27/lion-king-kimba_n_6272316.html

Мультфільм «Історія менструації»

galleryimage1134319468-mar-12-2012-600x450Анімаційний фільм «Історія менструації» (відео) був випущений в 1946 році за підтримки компанії Kotex, виробника гігієнічних товарів для жінок. На лекціях з ведення здорового способу життя його подивилося більше 105 мільйонів американських школярів. Щодо змісту, то все начебто дуже виразно й анатомічно – гінеколог Мейсон Хон, який працював науковим консультантом на проекті, наполіг на тому, щоб чималий акцент в ролику був зроблений на біологічність і природність процесів, що відбуваються. Вважається, що цей анімаційний ролик є першим показаним широкому загалу фільмом, що містить слово «вагіна».

Олександра Залозна