BACKUP DAY: як не втратити важливі файли з комп’ютера?

З винайденням сучасних комп’ютерних технологій, які дозволяють вільно створювати, редагувати та поширювати інформацію, перед людьми постало питання: як уберегти дані від непередбачуваних технічних несправностей? Саме цій проблемі і присвячений Міжнародний день бекапу, який відзначають  31 березня.

Зазвичай проблеми такого характеру трапляються несподівано, тож користувачі Всесвітньої мережі повинні заздалегідь потурбуватися про безпеку важливих документів, листів, фотографій і контактів. Для цього існує бекап – резервне копіювання файлів. День бекапу відзначається в усьому світі 31 березня за ініціативою користувачів новинного ресурсу “Реддіт”.

Дату обрали не випадково, оскільки до Дня сміху дотепні програмісти люблять запускати в Інтернет першоквітневі віруси-жарти.

До вашої уваги – п’ять порад, які значно полегшать процес копіювання важливих даних:

Google-Drive-Docs-Slides-Sheets-Material-update1. Користуйтеся безкоштовними онлайн-офісами та хмарними сховищами типу Google Документи та Google Диск. Збережені файли ви зможете переглядати та змінювати з будь-яких електронних пристроїв.

Logotip-stati2. Використовуйте правило “3-2-1”, автором якого є фотограф Пітер Крог. За його словами, ви зобов’язані мати мінімум ТРИ копії в ДВОХ різних фізичних форматах, причому ОДНА з них повинна зберігатися за межами вашого робочого місця.

1359846064_folders-os-system-restore-metro-icon3. Встановіть точки відновлювання інформації за часом. Ця функція в налаштуваннях комп’ютерної системи знадобиться, коли перед вами постане потреба відновити дані лише за останній тиждень або місяць.

1359846718_system4. Не забувайте про копіювання програмного забезпечення, встановленого на вашому комп’ютері. В іншому випадку існує шанс зіткнутися з проблемами відкриття збережених файлів через відсутність необхідних програм.

zoom5. Завжди перевіряйте створені резервні копії. Деякі файли можуть пошкодитися чи втратити актуальність. Окрім того, існує ризик зберегти непотрібну інформацію через банальну неуважність.

Будьте обачними, оскільки за законами невезіння жорсткий диск комп’ютера відмовить саме тоді, коли ви не матимете резервних копій на інших носіях. Вдалого вам бекапу!

Сергій Маловічко