Більше 80% мешканців Півдня і Сходу України почуваються комфортно, говорячи, читаючи та чуючи українську мову — опитування ІМІ

Більше 80% мешканців південно-східних регіонів України відчувають себе абсолютно або скоріше комфортно, коли говорять (81%), чують (89%) або читають (85%) українською мовою.

Про це свідчать результати опитування мешканців Півдня та Сходу України, яке було проведено у 2016 та 2017 роках компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID.

1495547397

Також у цих регіонах за останній рік використання суто російськомовних медіа зменшилось у середньому на 6%, якщо порівнювати результати опитування по шести областях, які брали участь в обох хвилях дослідження. Наприклад, якщо у 2016 році 61% опитаних користувачів інтернету найчастіше користувались виключно російськомовними інтернет-ресурсами, то зараз — 55%.

Найчастіше користувачі мас-медіа восьми областей користуються і російськомовними, і україномовними радіо (64%) та телеканалами (74%), а от серед інтернет-видань і преси переважають російськомовні (53 і 42% відповідно).

Щодо регіонального розподілу, то найбільша частка користувачів суто україномовних телепередач була виявлена у Херсонській (16%) та Дніпропетровській (14%) областях. Найменша частка – в Донецькій (1%) та Одеській областях (4%).

Крім того, майже кожний п’ятий мешканець (17%) південно-східних областей України підтримує вжиття заходів для протистояння домінуючому становищу російської мови, зокрема, в освіті, бізнесі та ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 5313, який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою: 75% для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих телеканалів, 75% – для програм новин.

Довідка:               

Опитування проводилось компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID у січні-березні 2017 р. у восьми областях Сходу та Півдня України (Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська, території Донецької та Луганської областей, які контролюються урядом України). Всього було опитано 15 103 респонденти. Теоретична похибка не перевищує 1% для всієї вибірки та 2,5% для кожної області окремо з вірогідністю 0,95. Перша хвиля дослідження була здійснена у листопаді 2015 — січні 2016 р. та охопила 13 830 респондентів у шести областях Сходу та Півдня України (всі вище згадані, крім Херсонської та Миколаївської областей).