Потрібно вбити Секала, або один у полі не воїн

Маленьке чеське католицьке село в період війни з Німеччиною, рік 1943. Одного дня тут поселяється сторонній коваль-лютеранин – він і стане головним героєм у фільмі чеського режисера Владимира Михалека. Саме йому потрібно вбити Секала.

Секал – незаконний син одного із місцевих старійшин, раніше постійно принижуваний селянами. Тепер він працює на німців і, користуючись цим, шантажує мешканців села. Через це Секал робить все, що забажає. Головним чином – відбирає гроші та гвалтує вподобаних дівчат, а з допомогою молитв намагається позбутися своїх гріхів. З часом його дії стають все жорстокішими, і на раді старійшини на чолі з пастором вирішують убити чоловіка, але руками коваля Юри. Так і виявляється, що «порядні» жителі села не набагато кращі за самого Секала.

Фільм дуже чітко показує межу між протестантами і католиками, різні погляди людей на життя і їхнє суперечливе ставлення один до одного. Після перегляду розумієш, що людина – це найцінніше в світі, і нічого не може бути дорожчим за людське життя. Попри релігію, соціальні та політичні обставини, суспільство завжди повинно залишатися гуманним.

Їржі Кржіжан написав дуже гострий сценарій. Він звертає увагу на те, як мовчазна більшість суспільства готова зраджувати, створюючи скривджених монстрів, а потім, не помічаючи власних гріхів, просити про допомогу інших. Після завершення фільму починаєш замислюватися про віру, чесність, праведність.

У стрічці знімаються видатні чеські актори. Вони повністю відповідають своїм ролям, проживають фільм і дозволяють відчути його глядачеві.

Фільм «Потрібно вбити Секала» (1998) був презентований у рамках «Чеських четвергів», що проводяться за підтримки Чеського центру в Києві. Організатором показів у Запоріжжі є ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір». Перегляди й обговорення кращих стрічок з колекції чеського кінематографу відбуваються щочетверга в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Заходи є вільними для відвідування.

Катерина Мороз