Що не так із Джеком, або чим розчарували нові «Пірати Карибського моря»?

Нещодавно відбулась прем’єра п’ятого фільму «Пірати Карибського моря: Помста Салазара». Шість років фанати чекали на продовження історії Джека Спарроу. Однак критики здебільшого низько оцінили цю частину. Чим останній фільм відрізняється від інших та чому він заслужив на негативні відгуки?

Новий стиль

Перші фільми франшизи витримані в характерній моторошній атмосфері. Автори постійно піддають головних героїв смерті, показують тривалі битви, деталізують сцени страт. Та й комедійність стрічки заснована переважно на чорному гуморі.

Натомість «Помсту Салазара» режисери Хоакін Роннінг та Еспен Сандберг наділили казковим сюжетом, яскравою картинкою та позбавили впізнаваного гумору. Атмосфера інша, однак глядачеві вона може сподобатись. Принаймні тим, хто любить красиві кадри, – у фільмі багато ефектних сцен на фоні заходу сонця.

 Особливості сюжету

Приємністю для фанатів фільму має стати повернення до сім’ї Тернер. Минуло років 20 відтоді, як Уілл став капітаном «Летючого голландця» та може сходити на берег раз на десятиліття. Його син Генрі змалку ставить за мету звільнити батька. Так доля знову зводить Тернера з Джеком Спарроу.

Цього разу предметом пошуків, що становлять основну сюжетну лінію, стає тризуб Нептуна – той, хто заволодіє ним, стане володарем моря. Тож усі хочуть знайти його задля досягнення своєї мети. А мертвий капітан Армандо Салазар прагне не лише заволодіти світом, а ще й помститися Джекові. Звісно, герої цього не можуть допустити.

2

 Персонажі й актори

В історії з’являються нові головні герої: Каріна (Кая Скоделаріо) – науковець, яку всі дискримінують за стать, та Генрі Тернер (Брендон Туейтс) – син Уілла й Елізабет, який прагне звільнити батька з «Летючого голландця». Обидва мають типову діснеївську зовнішність, у кадрі виглядають гарно, грають непогано. Однак фільм все одно тримається на «дорослих» акторах. Так, Барбосса у виконанні Джеффрі Раша просто розкішний – у пишній перуці, масивному капелюсі, з широкою золотою пряжкою на поясі. Переконливим виглядає і Хав’єр Бардем у ролі капітана-мерця Салазара.

Найнесподіванішою стала поява в фільмі Пола Маккартні. Засновник The Beatles зіграв дядька Джека. І хоча в кадрі він був лише декілька хвилин, епізод з ним запам’ятався найбільше – піратський образ музикантові дуже личить.

4

 То що ж з Джеком?

«Фокус у тому, щоб залишитися самим собою», – цю фразу сказав батько Джекові в третій частині франшизи. На жаль, улюбленцю публіки це не вдалося. Від старого капітана Джека Спарроу залишилася тільки його ексцентрична поведінка та любов до рому. Останнє, мабуть, переважає, адже пірат тільки й робить, що пиячить.

У попередніх епізодах Джек мав одну важливу рису – загадковість. Він продумував хитрі плани для власної вигоди, часом робив дурниці та завжди виходив сухим з води. Однак він же мав уявлення про честь і був небайдужим до людей. У п’ятому фільмі герой втратив ці якості. Капітан Спарроу в «Помсті Салазара» – це лише набір повторюваних трюків свого персонажа. Здається, що старого Джека, в якого були серце та кмітливість, ми втратили.

 Дивитись чи не дивитись?

Рецензент видання Empire Ден Джоулінг влучно коментує  фільм: «Це не той результат, на який ви, можливо, розраховували. Сама історія мало відрізняється від тієї, що була запропонована в оригіналі 2003 року, але в ній начисто відсутні притаманна їй іскра і душа».

Для значної кількості критиків і кіноманів фільм «Пірати Карибського моря: Помста Салазара» провальний. Однак звичайному глядачеві цей фільм сподобається. Його варто переглянути через якісну візуальну частину, цікавий сюжет, улюблені саундтреки та піратські жарти.

Сцена після титрів дає зрозуміти, що за декілька років глядач побачить продовження історії. Сподіваємось, що Уілл та Елізабет увійдуть у гру та знову поринуть у небезпечні пригоди з капітаном Джеком Спарроу.

 Арина Пономаренко

Фото взяті з сайту «КіноПошук»