«Ми з тобою, Олеже!» – Запоріжжя долучиться до всеукраїнських заходів на честь дня народження Сенцова

Свій 41-й день народження український режисер, письменник і громадський діяч Олег Сенцов зустрічає в далекій Якутії. Це четвертий рік, що Сенцов загалом проводить на чужині за сфабрикованою справою «кримських терористів». І третій – з двадцятирічного терміну позбавлення волі, до якого його засудили в суді у Ростові-на-Дону. 

Щоб висловити підтримку митцеві та нагадати українській і міжнародній спільноті заклик #FreeSentsov, 13 липня в різних містах країни відбудуться заходи, ініційовані активістами Amnesty International Ukraine.

У Запоріжжі відзначити цей день вирішили в найінтерактивнішому форматі. Організатори запрошують на читання п’єси Сенцова «Номери», що відбудеться просто неба – на зупинці Дитячої залізниці. Долучитись до читань разом з акторами й акторками театру «Запорізька нова драма» можуть усі охочі. Початок – о 18:00.

Вибір місця невипадковий: у цей же вечір на тлі занедбаних і разом з тим унікальних модерністських конструкцій ЗДЗ відбудеться дискусія «Залізнична розв’язка 2014». За словами ініціаторки заходу, активістки Amnesty International Ukraine Наталі Лобач, це буде обговорення про той умовний вузол доріг, в якому ми всі були у 2014-му, і з якого Олег Сенцов потрапив до іншої реальності: «Ми поговоримо про химерний сценарій долі, який дістався українському драматургу. Про те, як це змінило його, і як це змінило нас».

Як дістатись місця проведення заходу: схема з фб-сторінки події
Як дістатись місця проведення заходу: схема з фб-сторінки події

Окрім того, ввечері 13 липня в Запоріжжі відбудеться показ стрічки «Процес» Аскольда Курова. У ній режисер детально відстежує перебіг подій напередодні й під час суду над Сенцовим. Цей фільм є водночас кінематографічним протестом, документальним розслідуванням і сучасною ілюстрацією на тему відомої кафкіанської історії. Світова прем’єра фільму відбулась цьогоріч на Берлінському кінофестивалі. Запорізьких глядачів на кіносеанс в обласній універсальній науковій бібліотеці запрошує Центр мистецтв «Арт-Простір». Початок – о 18:00.