Театральні прем’єри, джаз, поп-арт і смаколики: найцікавіші події та можливості запорізької осені

Восени варто рахувати не курчат, а цікаві події. Традиційно на завершення сезону відпусток кожне місто зустрічає своїх мешканців заходами, вартими уваги й участі. «Пороги» дізнались, чим дивуватиме Запоріжжя цього вересня.


POP-ART НЕВМИРУЩИЙ: виставка Тараса Білки
7-8 вересня / галерея в готелі
Intourist / вхід вільний

Журналіст і музикант Тарас Білка запрошує на тусовку «в кращих традиціях поп-арту». Чи буде це вечірка в дусі ворголівської «Фабрики» – невідомо. Але музичну складову та виставку кількох десятків власних картин, виконаних у стилі трафаретного поп-арту, ініціатор події гарантує. В анонсі справедливо зазначається, що поп-арт і стріт-арт не надто проявили себе в просторі Запоріжжя. Виправити це упущення й прагне Тарас Білка – принаймні на рівні культпросвітництва. Більшість з картин, що будуть представлені на виставці, Запоріжжя побачить уперше. Водночас деякі з робіт доступні на сайті та в інстаграмі автора.

Театр "Запорізька нова драма"
Театр “Запорізька нова драма”

ВІДКРИТТЯ ТЕАТРАЛЬНОГО СЕЗОНУ: версія «Запорізької нової драми»
9 вересня, арт-центр «Лофт Млин» / вхід від 80 грн.

Ще одна арт-тусовка відбудеться на території старого млину Нібура, де наразі працює наймолодший і найсучасніший театр міста. «Запорізька нова драма» відкриває сезон вечіркою до світанку. Неформальна частина вечору почнеться з 22 години. А перед тим відбудеться показ вистави «Папа парадоксальний», що з феєричним успіхом була вперше показана в Запоріжжі наприкінці липня. За відгуками глядачів, які встигли побувати на прем’єрі, вистава пробирає не менше, ніж фільми Ларса фон Трієра. Самого такого порівняння достатньо, аби змотивувати тих, хто ще не відкрив для себе творчість «Запорізької нової драми», нарешті зробити це. Якщо ж фон Трієр і сучасний театр вас досі більше відлякують, ніж надихають, пропонуємо завітати на лекцію режисерки Марічки Власової «Як дивитися вистави», щоб позбавитись глядацьких  упередженостей і розширити власні межі сприйняття.

ФЕСТИВАЛЬ ВУЛИЧНОЇ ЇЖІ: міський пікнік
9-10 вересня, каскад фонтанів «Веселка» / вхід вільний

Чергова спроба привнести культурний смак і смачну культуру в міське середовище. Локальне свято «вуличної їжі та представників модного життя» прагне ствердити позиції в сфері гастрономічного туризму та залучати на «смачний вікенд» у Запоріжжя гостей з інших міст області та принаймні сусіднього Дніпра. На сьогодні «Пікнік на Веселці» – єдиний гастрономічний фестиваль у місті. Уже сьогодні організатори анонсують різноманітні фуд-корти, майстер-класи від провідних рестораторів, лаунж- та фото-зони, квести й джампери та ще силу-силенну модних атракцій – з «луками від українських брендів» і «вег-поінтом» включно. Вхід на фестиваль вільний, але якщо ви шукаєте поживи не лише для очей (а йдеться ж про гастрономічне свято, зрештою) – гаманець вдома забувати не варто.

Фестиваль консервації - це не лише ярмарок, а й кулінарні майстер-класи (фото зі сторінки заходу в фейсбуці)
Фестиваль консервації – це не лише ярмарок, а й кулінарні майстер-класи (фото зі сторінки заходу в фейсбуці)

НЕ ЗАКРУТКАМИ ЄДИНИМИ: всеукраїнський фестиваль домашньої консервації
16-17 вересня, площа Маяковського / вхід вільний

Ще одне загальноміське дводенне свято про смачненьке та культуру. Смачненьке, щоправда, обмежується домашніми частуваннями, зате в фантастичному асортименті: овочеві закрутки, авторські варення й джеми, інші заготівки на всі смаки – від різносортових медів з власних пасік до пікантних соусів, навіть карамелі ручної роботи та крафтові чаї. Культурний складник теж має свої особливості: згідно з концепцією фестивалю, консервування подається як частина народної культури України та Запоріжжя. Тому якщо слово «народний» вас не бентежить, як інших фільми фон Трієра або нова драма, то відвідати захід однозначно варто – а там і ярмарок з дегустаціями, і лекції з мастер-класами, і навіть можливість пізнати історію Олександрівська в консервації! Якщо ж ваш внутрішній фон Трієр принципово не погоджується розширювати межі любові до народного, не будьте вже зовсім снобами та запросіть принаймні батьків або бабусю з дідусем.

До речі, від початку фестиваль задумувався як унікальний патріотичний захід, де збирали консервацію та передавали її українським воїнам у зоні АТО. Минулого року, наприклад, передали понад 1000 кг заготівок. Збирати закатки будуть і цьогоріч.


…І ЩЕ ТРІШКИ ПОДІЙ НА ЗАВЕРШЕННЯ МІСЯЦЯ

ВСЕ БУДЕ ДЖАЗ: Joe McPhee/ John Edwards / Klaus Kugel trio
24 вересня, ДК Металургів / квитки в продажу

Прекрасні й зухвалі в своїй любові до музики Creative Jazz Fans, які в жовтні проводять у Запоріжжі третій фестиваль Indust, вирішили потішити вуха запорізьких любителів доброго джазу вже в вересні. І запросили в межах фестивалю фантастичне тріо – легенду світового фрі-джазу Джо Макфі та його нових колег Джона Едвардса й Клауса Кугеля. Макфі понад 75 років, що аж ніяк не заважає йому активно записуватись і виступати. Цікаво, що музикант починав у 60-х як трубач, проте під впливом музики Джона Колтрейна, Орнетта Коулмана й Алберта Айлера самостійно опанував саксофон. Про контрабасиста Джона Едвардса кажуть: те, що він робить зі своїм басом, – на межі порнографії. А німець Клаус Кугель приїздить у Запоріжжя вже вп’яте, й обізнані люди жартують, що ударник давно став наполовину українцем. Вочевидь, подія варта того, щоб її бачити, чути та запрошувати друзів.

ВИХОДИМО ОФЛАЙН: ІТ-форум у Запоріжжі
29 вересня, «Козак-Палац» / квитки в продажу

Масштабна ІТ-конференція для тих, хто в темі або прагне в ній бути та готовий оплатити таку можливість. Під час першого форуму, що відбувся минулоріч, у Запоріжжі зібрались майже 2000 учасників, щоб послухати 50 спікерів. Цього разу захід обіцяє зібрати під дахом «Козак-Палацу» ще більше розробників, маркетологів, дизайнерів, підприємців, бізнесменів. У програмі заплановано п’ять потоків доповідей, понад 30 спікерів, стартап-батл, виставка робототехніки, а також різноманітні приємності для комфорту й розваги відвідувачів – на зразок лаунж-зони, кава-брейків і квестів.

Звісно, це далеко не всі події та можливості, що чекають у вересні на мешканців міста Запоріжжя. Найцікавіші з них «Пороги»  ще анонсуватимуть додатково.  

Інна Стащук