Біг як стиль життя: 10 нотаток про головне

Сьогодні в Україні спостерігаємо справжній біговий бум. Дедалі більше людей цікавляться не просто здоровим способом життя чи займаються ранковими пробіжками. Щороку збільшується кількість учасників марафонів та інших бігових подій.

Наприклад, у Запоріжжі цього року вперше відбудеться півмарафон – забіг на половину марафонської дистанції, це майже 22 кілометри. За кілька тижнів до події учасники запорізького забігу та просто прихильники спорту поспілкувались із легкоатлеткою, срібною призеркою Олімпійських ігор в Пекіні 2008 року Іриною Ліщинською.

Ірина також є спортивною директоркою Run Ukraine – серії масових бігових заходів, що відбуваються впродовж календарного року в різних містах України. Під час зустрічі в коворкінгу Edison Space вона дала корисні поради тим, хто хоче розпочати бігові тренування.

«Пороги» слухали уважно, ставили свої питання й тепер готові поділитись із вами цінними нотатками про найважливіше для марафонців-початківців (і не тільки).

На фото: Ірина Ліщинська
На фото: Ірина Ліщинська

Про мотивацію

У кожної людини своя мотивація, чому вона починає бігати. Активне заняття спортом – це в будь-якому разі долання себе. Тому ви самі повинні діяти. Не потрібно шукати причину, чому не вдається займатись спортом сьогодні – завтра все залежить від самих Вас. Хобі повинно подобатись!

Про екіпірування

Звичайно, бігові кросівки – перше, на що потрібно звернути увагу. Хороші кросівки забезпечать вам амортизацію під час бігу, правильну постановку стопи, підтримку суглобів і зв’язок. Не потрібно вибирати найдорожчі кросівки, але все ж бажано щоб це був спортивний бренд.

Спортивний одяг повинний бути еластичним. Краще використовувати синтетичні тканини, які допоможуть виводити зайву вологу: довгі тайтси (прим.: елемент одягу, що застосовуються бігунами на довгі дистанції), футболки з довгим рукавом.

Про харчування

Тренувальний процес – це навантаження, тому потрібно приділити особливу увагу харчуванню. Я раджу взагалі виключити з раціону жирну і смажену їжу, ковбаси, копченості та соління, газовані солодкі напої, майонез.  Коли будуть правильні харчування й навантаження, ви станете зовсім іншою людиною – відчуєте інше життя.

Про бігові доріжки

Бігові доріжки я рекомендую, коли не можливо займатись на вулиці (наприклад, сильна ожеледиця). Коли люди виходять на бігову доріжку, ламається техніка бігу. Є велика різниця між заняттями на вулиці та в приміщенні.

спр

Про музику на бігу

Я взагалі забороняю слухати музику під час тренувань. Люди, які бігають у навушниках, розслабляються і забувають техніку бігу, або ж, навпаки, дуже динамічна музика заставляє бігти швидше. Потрібно бігати без музики. Це здається нудно, але повірте мені: ви знайдете, про що подумати.

Про онлайн-програми

Онлайн-програми можна використовувати лише тоді, коли ви вже досвідчений. Щодо мене, мені потрібно подивитись на людину. Я можу скласти програму , але ж я не бачу, як людина виконує вправи. Тому для новачків я раджу працювати з тренером.

Про частоту тренування

Три рази на тиждень – це мінімум. Навіть початківцям! Виходьте і хоча б гуляйте. Організму потрібно задати правильний алгоритм дій. Спочатку будь-яка пробіжка/тренування є для організму стресовою ситуацією. Організм не буде розуміти, що відбувається: зазвичай в цей час ви вдома спите, а тут раптом щось нове. Мозок буде змушувати вас повернутися до попередніх звичних дій. Особливо, коли погода погана: «Та навіщо мені це потрібно, в інший раз вийду». Ні! Ось зараз прокинулися – і вийшли!

Про час тренування

Час (прим.: вечірній чи ранковий) не має значення: у вас свій режим роботи сну. Ви повинні самі обрати, коли комфортніше бігати. Головне – регулярність, поступовість та збільшення навантажень.

Про обстеження та обмеження  

Перед тим, як почати займатись бігом, я раджу все ж таки відвідати лікаря, щоб він оглянув Вас. Насправді в будь-якому віці можна почати бігати! Обмеження за здоров’ям – це якісь дійсно жорсткі медичні протипоказання.

Про півмарафон у Запоріжжі

5 листопада відбудеться півмарафон, у якому кожен може взяти участь. Неважливо, скільки ти пробіжиш. Головне – участь, потрібно з чогось почати. До речі, там будуть естафети і для дітей. Звичайно, якщо ми говоримо, що людина бере участь «з нуля», то готуватися потрібно мінімум за півроку.

Про саму подію можна дізнатись більше за посиланням. Долучайтесь! Можливо, це та сама нагода для подолання себе, якої ви так довго чекали.))

Підготувала Оля Іванова