Запорізька книжкова толока: втретє!

З 27 по 29 жовтня в Запоріжжі тривала найбільша літературно-мистецька подія Південного Сходу України – Запорізька книжкова толока. 

Утретє фестиваль дивував запоріжан різноманіттям книжкових новинок від українських видавництв, а також великою кількістю лекцій і майстер-класів. Серед них – заходи за участі сучасних українських письменників і журналістів, літературознавців та істориків, гендерних експертів та правозахисників. Під час Толоки відбулися й очікувані зустрічі з американським професором Ніколасом Купенським, який досліджує історію Дніпробуду. Ця тема стала однією з центральних в рамках роботи триденної історичної локації. Зокрема, тут відбулись презентації американських наукових видань, присвячених Дніпрогесу, а також показ раритетної стрічки «Вітер з порогів» («Останній лоцман»), що був відзнятий у Запоріжжі ще в 1929 році.

Упродовж трьох днів тривав і міні-фестиваль дитячої творчості та літератури «Книголісся», що вже встиг полюбитись маленьким мешканцям Запоріжжя та їхнім батькам. Цього разу дитячий простір змінив свою локацію в складі Толоки та «розрісся» у кількості майстер-класів та інших заходів для діток.

На Запорізьку книжкову толоку завітали не лише містяни, але й гості із інших регіонів. Зокрема, на відкритті директор фестивалю Ігор Гармаш зазначив, що особливо активні львів’яни: «Годину тому приїхав автобус зі Львова. Люди завітали на три дні до нас, щоб побути на Толоці. Львів’яни кажуть, що вони приїздять до нас за новою енергією, за новим баченням».

zkt-03

У перший день фестивалю ми поцікавились у відвідувачів про те, які враження встигли отримати та чого чекають від Книжкової толоки.

Олена Ольшанська, письменниця, одна з модераторок фестивалю: «Я на Толоку дуже чекала, від неї цього року очікую неймовірні емоції, знайомства з талановитими фахівцями. Для своєї бібліотеки хочу придбати книгу «Тім Талер або проданий сміх», яка є дуже цікавою та стильною, а також переклади Ернеста Гемінгвея і, можливо, ще Борхеса»

Аліна Дерев’янко, студентка: «Толоку я відвідую вже три роки. Цей захід дуже важливий для нашого індустріального міста, тому що він привертає увагу багатьох людей. Сьогодні я відвідаю лекцію про сексизм від активістки Ольги Полякової, бо це дуже актуальна тема в наш час».

Анна Янько, студентка: «Цьогорічна толока вражає кількістю запрошених гостей та різноманітністю тем. Такі заходи потрібні Запоріжжю задля підвищення культурного рівня містян. Дуже подобається! Гадаю, придбаю кілька книжечок, які вже придивилась».

Олександр Виженко, запорізький казкар, учасник фестивалю: «Моє головне спостереження – усе більше дитячих видавництв приїздять на фестиваль з кожним роком. Значить, діти дійсно хочуть читати рідне, українське, і тому автори сміливіше експеременують».

Ірина Соболенко, студентка: «Цього року, на жаль, різноманітність книг та видців набагато менша, аніж в минулому. І це мене дуже розчарувало, тому що очікувала набагато більшого. Адже це подія, яку дуже піарили».

Валерія Константинова, студентка: «Я вже третій рік поспіль разом з подругами відвідую цей чудовий захід. Для нас це вже традиція. Кожного року з’являється щось нове. Мені подобається, що з’явилася дитяча локація, де діти можуть не тільки послухати казку, поспілкуватися з авторами, а й погратися. Мене вразила сьогодні пісочна анімація».

zkt-06

Відзначимо також, що цього року вдруге були обрані найкращі книги Запорізької книжкової толоки. За підсумками книжкового конкурсу відзначили тридцять переможців. Найбільше відзнак журі, зокрема й головний приз – Гран-прі конкурсу – отримало львівське «Видавництво Старого Лева».

Авторки: Інна Демченко, Тетяна Науменко

Фото:  Інна Демченко, Тетяна Науменко, Христина Майдук