Добрі справи, що надають крила

Цієї неділі, 10 грудня, в палаці культури Металургів з 13.00 до 15.00 відбудеться вже восьмий «Волонтерський бал». Що цей захід значить для нашого міста, хто такі волонтери та чому суспільство потребує цих «навіжених»? Намагаючись розібратись із цими питаннями, «Пороги» спілкувались з запорізькими волонтерами та благодійниками.

Запоріжжя збирається на бал

Інесса Носенко
Інесса Носенко

Бал є традиційною програмою, і кожного року ми її пропонуємо не тільки організації «Мазаль Тов» або найближчим партнерам, але і місту, і області, усім бажаючим. Скажімо, минулого року до нас приїхали люди із Запорізької області, були представники Київщини, Херсонщини та Дніпропетровщини. А позаминулого року – представники Сполучених Штатів Америки, теж волонтери, які приїхали до Запоріжжя. Тому кожного разу ми сподіваємося на те, що люди, які відчувають, що вони мають якесь відношення до того, що називається «справжнє волонтерське дійство», будуть разом з нами, – розповідає директор благодійного фонду «Мазаль Тов» Інесса Носенко.

Формат балу дозволяє поєднати «два в одному». По-перше, бал – це творчий простір: приміщення палацу культури, де відбувається захід, надає можливість облаштувати територію майстер-класів і презентацій. Тут запорізькі митці виставляють свої роботи та діляться досвідом, що і як вони роблять. По-друге, це безпосередньо сама танцювальна програма – емоційна, тепла. Зрештою, виходить, що завдяки силі мистецтва бал об’єднує на один вечір дуже різних людей.

Як завжди, програму присвячено двом датам: це 3 грудня – День людини з інвалідністю і 5 грудня – День волонтера. Чому поєднали ці дві теми пояснює Інесса Носенко:

Ми сьогодні вже чітко відповідаємо собі на питання «Чи може людина з інвалідністю називати себе волонтером?» ТАК! Якщо вона так себе відчуває, то вона може дарувати і нові можливості, і нові розкриття будь-якій людині, яка приєдналася або долучилася до якихось добрих справ.

Учасниці волонтерського балу, серед них Олександра Бут
Учасниці волонтерського балу, серед них і Саша Бут

Волонтер – це людина, в якої є свої принципи, свої погляди, своя позиція.

Саме так вважає Олександра Бут – гарна дівчина, студентка факультету менеджменту Запорізького національного університету, волонтерка руху «Твори добро, Украина!».

Олександра Бут
Олександра Бут

Я займаюсь волонтерством з 2011 року. Мрію стати проектним менеджером, писати гранти, – розказує Олександра. – Я іноді допомагаю дівчатам щось дописати, додати до проектів, але своїх проектів поки що не було. Та і з ідеями не дуже, бо, як каже Інесса, в мене глобальні ідеї за «мир во всем мире» – врятувати увесь світ. Я поки що не можу конкретизувати і зупинитися на якомусь одному напрямку…

Цього року Олександра вперше себе спробувала в новій сфері волонтерства: під час Запорізької книжкової толока дівчина допомагала на одній з локацій фестивалю. Раніше вона вже бувала на Толоці, але як гостя. Тепер Саша ділиться своїми враженнями від волонтерства на масштабному літературному заході:

Я намагалася відвідати всі локації. Ми з дівчатами-волонтерками домовилися, що будемо змінюватися. Найбільше мені запам’ятався другий день і 2 локація – це був недискримінаційний майданчик, і це було дещо важко. Не для мене, а для нашої аудиторії, яка ще до такого не готова. Ще мені сподобалася панельна дискусія «Культурний менеджмент» з Ігорем Гармашем та іншими спікерами. Було дуже цікаво, і що мене ще більше надихнуло, так це те, що Ігор сказав, що суспільство потребує таких скажених, які хочуть щось робити, змінювати, адже волонтери є саме такими.

Натхненні допомагати

Хто такий волонтер? Якщо звернутися до законодавчої бази, то у Законі України «Про соціальні послуги» зазначається, що волонтер – це фізична особа, яка добровільно здійснює благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що має суспільно корисний характер. Складно, чи не так? Зробимо інакше: мабуть, ніхто краще, ніж людина, яка займається волонтерською діяльністю, не розкриє суть цього поняття.

Волонтер – це людина, яка готова долучитися до волонтерської роботи на безоплатній основі. Це – людина, яка натхненна допомагати.

Інесса Носенко, директор благодійного фонду «Мазаль ТОВ»

Волонтери "Твори добро, Украина!" під час візиту до школи-інтернату № 1
Волонтери “Твори добро, Украина!” під час візиту до школи-інтернату № 1 (фото зі сторінки організації в фейсбуці)

Як не дивно, але нині волонтерство є мейнстримом. На сьогодні існує безліч напрямків, сфер, галузей волонтерської діяльності, і не так просто назвати точну кількість волонтерських організацій. Чому раптом люди полюбили робити добрі справи?

Історично склалося, що волонтерство стає модним з настанням кризисних речей, катастроф у державах. Авжеж, коли наступає якась критична ситуація, то зазвичай починає активізуватися  волонтерська діяльність. Тому що люди – це соціальні істоти, і вони хочуть впливати, чимось допомагати. Волонтерські групи споконвіку існували й існують, сподіваюся, що і будуть існувати, – розповідає Оксана Левченко, координаторка волонтерської мережі «Volunteer Community» та волонтерського руху «Твори добро, Украина!».

Волонтер – це людина, яка живе проактивно, яка хоче й може щось робити задля глобальних змін у нашому світі.

Оксана Левченко, координаторка волонтерської мережі «Volunteer Community»

«Твори добро, Украина!» – це проект, що об’єднує приватних осіб і некомерційні організації у волонтерській діяльності. Його місія – побудова міцного громадянського суспільства та його гуманізація, поширення національної культури волонтерства. Започаткований він був у 2008 році Дарією Козловою. Тоді ініціативу дівчини з Донецька підтримав американський благодійний фонд JOINT, в невдовзі з’явились три волонтерські центри –у Дніпропетровську, Запоріжжі і Донецьку.

Нині можна сміливо говорити, що ініціатива «Твори добро, Украина!» вийшла за межі власне проекту та перетворилась на всеукраїнський рух. Адже кожний проект є обмеженим у часі. Натомість волонтерський рух є тривалим процесом і не зводиться до разових акцій.

Олександра Бут разом з іншою волонтеркою під час Запорізької книжкової толоки
Саша Бут разом з іншою волонтеркою під час Запорізької книжкової толоки

Волонтерство: для себе й інших

Бути волонтером дуже важливо. Насамперед для самої людини, адже це завжди свідомий вибір. Причини , що спонукають до нього, різні: комусь запропонував друг, хтось навпаки хоче знайти в волонтерстві друзів і однодумців, інші в добрих справах шукають самих себе. Можна нарахувати до кількох десятків причин, чому потрібно бути волонтером. А яким має бути волонтер – варіантів не так багато.

  • Щирим. Перш за все перед самим собою та робити все «від серця».
  • Емоційним. Проте емоція може бути стриманою
  • Здатним до самоаналізу.

Якось спитала в однієї дівчинки: «Чому ти їздиш? Адже у тебе все добре в житті, і батько, і хлопець, і все таке в тебе «фешн»… Чому це ти робиш?» І вона мені відповіла: «Коли мені кажуть мої родичі, близькі люди, які мене кохають, що я така гарна і добра, мені це приємно. Але коли дитинка, друга, третя, прикладаючи мою руку до своїх щочок, каже мені: «Ти така добра», – я відчуваю крила. І це зовсім інше. І я вірю, вірю, що це саме так. І не може бути інакше, – каже Інесса Носенко.

Як стати волонтером?

Якщо ти маєш свої причини спробувати себе в добрих справах, але досі не наважився цього зробити, «Пороги» мають кілька порад для тебе.

  1. Обери однодумців! Дізнайся про волонтерські ініціативи в своєму місті. Які з них тобі до вподоби? З якими ти маєш однакові цінності? Хто надихає тебе своїми справами? Не бійся знайомитись із організаціями та їхніми координаторами. Це завжди відкриті люди, які будуть раді знайомству з тобою.
  2. Не бійся роботи! Адже ніхто не буде одразу давати тобі купу складних завдань і зобов’язувати тебе їх виконувати. Волонтерство – це завжди добровільна справа, і ти сам вирішуєш, скільки часу та зусиль ти готовий витрачати на неї.
  3. Візьми з собою товариша! Разом веселіше, і ти не будеш почуватися «білою вороною», коли візьмешся за своє перше волонтерське завдання.
  4. Відвідай захід, який організували волонтери! Тобі стане ще цікавіше, і твоє бажання долучитись до кола однодумців збільшиться.
  5. Памятай! Волонтерство потрібно виховувати. І в організації тобі допоможуть в цьому.

До речі, на Волонтерський бал, що відбудеться вже 10 грудня, все ще потрібні волонтери. Заповнюй анкету, запасайся гарним настроєм і побачимося на паркеті!

Христина Майдук