Студентка ЗНУ взяла участь у ювілейній сесії Хабу медіа мобільності в Києві

З 12 по 26 листопада студенти випускних курсів бакалаврату та магістратури шкіл журналістики з різних регіонів України взяли участь у стажуванні в провідних київських редакціях.

Стажери створювали матеріали для телеканалів «UA: Перший», «5 канал», «Громадське ТБ», «Еспресо», радіо «NRJ», конвергентної редакції «Радіо Свобода». Четверокурсниця факультету журналістики Запорізького національного університету Інна Демченко поділилась із «Порогами» своїми враженнями від участі в проекті.

Що таке «Хаб медіа мобільності»?

Насамперед це можливість пройти стажування у будь-якому столичному ЗМІ. За необхідності координатори проекту допомагають у перемовинах з редакціями. Також «Хаб медіа мобільності» дає можливість студентам спробувати себе як у інформаційній журналістиці, так і в розважальній. Учасники можуть зсередини подивитися на створення новин чи програм, поспілкуватися з ведучими та головними редакторами.

23559570_1956553817952556_1325115015543293481_n

Як потрапити на проект?

Щоб стати стажером, необхідно успішно пройти два відбіркові тури. У першому треба заповнити аплікаційну форму, де ви зазначаєте вибір медіа та обґрунтовуєте його, а також ділитесь уявленнями про власну кар’єру після закінчення ВНЗ. На завершальному етапі треба написати есе або зняти відео на одну з кількох тем. Роботи оцінюють за 10-ти бальною шкалою редактори різних всеукраїнських ЗМІ.

Чітких критеріїв нема. Але, за словами координаторів, особлива увага приділяється креативності й обґрунтованості мотиваційного листа, а також цікавій подачі та багатогранності творчої роботи.

Успішно впоравшись із завданнями конкурсу, я готувалася до повного занурення в абсолютно нову професійну сферу – розважальну журналістику.

Чим займаються стажери «Хабу»?

Усі ми проходили стажування у різних редакціях, і, звичайно, вимоги та завдання відрізнялися. Я проходила практику на радіо «NRJ» і працювала на ранковому Let’s Go Show. Мої обов’язки включали розробку кількох рубрик: «Дон Кіхот», «Ниче Се», «Давай По Три», «Офис на Офіс» та зустріч гостей – українських виконавців і виконавиць. Ведучі Саша, Маша та Френк підказували, як краще будувати матеріали. Вони розповіли про структуру шоу й особливості роботи за діджейським пультом.

Тим часом мої колеги, які були на «5 каналі» та «UA: Перший», мали змогу виїжджати на брифінг, конференції, урочисті заходи, щоб зняти власні сюжети. Також вони займалися SMM і монтажем. Дівчата з «Громадського ТБ» писали матеріали на соціальну й політичну тематику та перекладали статті для сайту. А стажери «Радіо Свобода» робили опитування, розшифровку інтерв’ю, писали на економічну, політичну та міжнародну тематику.

23559848_1077241072378801_8706162768085502199_n

Які враження лишилися після участі у проекті?

Олександр Тирон, Львів, школа журналістики УКУ:

«Хаб медіа мобільності» став для мене можливістю відчути справжню медіа діяльність, а саме SMM-аналітику. Я зрозумів, що хотів би починати свою кар’єру з менших, але більш мобільних медій.

Оксана Орсач, Миколаїв, ЧНУ iм. Петра Могили:

Добре, що ми самі обирали місце для стажування (я кілька місяців назад і не думала, що побуваю на «Радіо Свобода»). Для мене «Хаб» – це класні знайомства, ще більша впевненість у тому, що моя справа – саме журналістика.

Анастасія Герасименко, Львів, ЛНУ ім. Франка:

Лично для меня «Хаб» сделал многое: я нашла много новых друзей и новую работу, теперь я уверенна на все 300%, что я хочу профессионально монтировать видео и продолжать развиваться в этой сфере.

Олександра Буленок, Київ, КНУ:

Хаб – это чудесная возможность получить хороший толчок всё-таки попробовать себя и свои возможности на практике.

Андрій Гуменний, Камянець-Подільський, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка:

Це не тільки нові знайомства, а й «демо версія усієї журналістики».

Костянтин Ценцура, Львів, школа журналістики УКУ:

Повна свобода дій для учасників, починаючи від вибору редакції і закінчуючи підбором тем та ідей для власних матеріалів, дозволяє перевірити  реальний професійний рівень.

Інна Демченко, фото надані авторкою