Кроки до довершеного суспільства

Кожна людина особлива. Іноді ця унікальність може відкинути від суспільства. Переважна більшість сучасних громадян негативно ставляться до осіб, які поза рамками правил. Особлива увага до людей ЛГБТ (лесбіянки, геї, бісексуали, трансгендери)  та ВПО (внутрішньо-переміщені особи) спільнот.

Причинами такого ставлення до цих верств населення є здебільшого просте нерозуміння того, хто такі ці люди. Мало хто знає усієї картини, чому люди стали такими, чому змінилося їхнє життя та змінилися вони самі? Задля покращення освіченості населення проводяться  тренінги та лекції, в яких висвітлюються основні питання та проблеми, пов’язані з людьми ЛГБТ та ВПО-спільнотами. Одним з організацій, які проводять такі тренінги є запорізький обласний благодійний фонд «Гендер Зет». Ця організація проводить тренінги як для журналістів та блогерів, так і для всіх охочих, котрі вирішили вникнути у цю проблему. Нещодавного один з таких тренінгів пройшов на острові Хортиця.

34088632_190580275105788_8658017322654498816_n

Тренінг тривав три дні, на кожному з яких розглядалися окремі теми. Перший день був присвячений членам ЛГБТ- спільноти. Спікером цієї теми був психолог Олексій Ізотов. Були розгляданні стереотипи щодо людей гомосексуальної орієнтації, правила спілкування та поведінки з такими людьми та причини їхньої гомосексуальної орієнтації. Під кінець першого дня прийшли «живі книги» – три хлопці-геї. Всім було дуже цікаво послухати відповіді на питання, які не давали спокою учасникам.

34743666_2001153166622051_4034834896546430976_n

Наступний день був присвячений темі ВПО. Експертом з питань щодо ВПО-спільноти була Куратченко Ірина, яка розповіла учасникам про особливості таких людей. Після цього відбулася зустріч із «живими книгами», ким стали дві переселенки з Донецька. Вони розповідали історії їхнього життя від початку війни і до сьогодення.

Останній день тренінгу, який проводила медіаексперт Наталія Виговська, був присвячений опрацюванню стандартів журналістських текстів. Учасники розглядали помилки у висвітленні таких тем. Особливістю цього дня було домашнє завдання, яке давалося учасникам, які були поділенні на три групи. Кожна група повинна була подати план журналістського тексту, який в подальшому можна було б використати для створення матеріалу. В створенні плану брали участі всі члени групи і тому було цікаво це робити, бо кожен учасник мав особливі думки з цієї теми через те, що живе в іншому місті.

35265857_197773861053096_4921276237604716544_n

Це був один із багатьох тренінгів, які стосуються таких гострих тем. Як на мене, по його завершенню стало зрозуміло, що моє розуміння суті цієї проблеми до зустрічі з експертами було хибним. Гомосексуальна орієнтація, це не хвороба, нею не можна заразитися, чи вилікуватися від неї. Я дізнався про класифікацію таких людей. Що бувають бісексуали, інтерсекс-люди тощо. Дізнався, що таке камін-аут (коли член ЛГБТ-спільноти розповідає про свою орієнтацію) та аутинг (коли хтось, без відома цієї людини, розповідає про її орієнтацію). Загалом, це все терміни, але я дізнався дві основні речі. По-перше, Людина ЛГБТ чи ВПО-спільноти нічим не відрізняється взагалі, крім сексуальної орієнтації. А по-друге, й найбільш головне те, що лише та людина, яка нічого взагалі не знає про ці верстви населення й жодного разу не цікавилася цим, буде не толерантно відноситися до всіх людей, які чимось істотним відрізнятися.

Такі тренінги покращують відносини між людьми. Ми живемо в прогресивному суспільстві, в якому кожен має право на вираження своєї позиції. І без вияснення мети та причин важко створити толерантне та комунікативно спроможне суспільство.

Микита Колганов