Всесвітній День донора крові

Чому саме 14 червня в усьому світі  відзначають День донора крові?

Саме в цей день 1868 році народився Карл Ландштейнер. Австрійський лікар імунолог, який в 1930 році, у цей же день, отримав  Нобелевську премію за відкриття груп крові людині Донор походить від латинського “donare” – “дарувати“. Інколи для реципіента донорська кров дає в подарунок життя.

Факти

За статистикою, кожен третій житель нашої планети потребує донорської крові. Аварії, катастрофи, війни трапляються надзвичайно часто. Такі люди найчастіше потребують переливання  крові. Донорство допомагає вилікувати, а інколи навіть врятувати життя важко хворим людям.

донор

День донора Україна, так само як і інші держави пройде під лозунгом “Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто”. Девіз підкреслює роль кожного, хто готовий здати кров. Кількість донорів в державі збільшилася з початком військових дій. У Всесвітній день донора вже кілька років поспіль пункти прийому крові в містах країни переповнені з самого ранку.

Детальніше можна прочитати: https://www.unian.net/society/1977756-80-ukraintsev-gotovyi-sdat-krov-esli-byi-im-predlojili-donorstvo-v-faktah-i-tsifrah-infografika.html

Ця процедура – не тільки благородний жест, вона приносить користь організму самого донора. Регулярна здача крові зміцнює імунну систему людини, є профілактикою серцево-судинних захворювань, тому позбавляє від надлишку крові, що створює навантаження на серце.

Бути донором не тільки благородно,ще й корисно для здоров’я, стверджує “Товариство червоного хреста”

Донором може стати будь-який громадянин України віком від 18 до 60 років, вагою не менше 50 кг і без протипоказань, пов’язаних з наявністю певних захворювань. Для проведення процедури при собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

Тим, хто збирається здати кров слід дотримуватися кількох правил:

  • відмовитися від вживання алкоголю за 2 доби до процедури, а також утриматися від куріння протягом двох годин перед здачею крові;
  • в день перед процедурою обмежити вживання смаженої, жирної, гострої їжі, а також молока і яєць.
  • після здачі крові необхідно уникати фізичних навантажень і дати організму відновитися.
  • через 5-10 хвилин обов’язково треба випити солодкого теплого чаю.
  • 2 години утримуватися від паління.
  • наступні два дні після процедури слід повноцінно харчуватися і пити багато рідини.

Детальніше про правила донора на сайті: https://donor.ua/pages/6

 А чому повинно дотримуватися правил донора, детальніше розповість медсестра Запорізької обласної клінічної лікарні – Юрченко Светлана Олегівна

– Донація не несе в собі ні яких негативних наслідків для організму, прте якщо не  дотримуватися правил може виникнути запаморочення голови, нудота, відчуття покалування носа та губ. Ці побочні дії зникнуть вже через день-два піся донації. Якщо-ж симптоми збереглися треба обов’язково звернутися до лікаря!

Особисто я вперше стала донором минулого року, під час “Марафону зі збору крові”. Своє рішення прийняла спонтанно. Почувала себе бездоганно після донації бо дотримувалася усіх правил Донорів.

Так склалося що проблема недостачі донорів торкнулася мого близькоро друга, який захворів на тяжку форму лейкемії. Йому що дня потрібно було 350 мл крові, а їх не було по місту. Його батьки купувати кров в інших міста, а інколи привозили за кордону. Мій друг вілікувався. Після я для себе вирішила, що по наставанню повноліття я стану донором бо – “В кожній краплині крові – врятоване життя”.

Наостанок нагадаємо,  що донор повинен бути старше 18 років та вагою більше 50 кг

Юлія Романцева