“Стрибок у безодню” як діагноз новинним заголовкам

Якщо вважати заголовок обличчям новин, то з виглядом на певних інтернет-медіа є проблеми. Занадто емоційні, зайва “творчість”, що не залишає шанса зрозуміти сутність новинного повідомлення, перебільшення та узагальнення як поширені маніпулятивні прийоми та заголовки, які не роз’яснюються текстом новин – це неповний список порушень, які було виявлено під час чергового моніторингу Інститут масової інформації. Завданням моніторингу було виявити кількість невідповідностей між заголовками та текстами новин. В результаті моніторингу Запоріжжя посіло перше місце в кількості порушень серед десяти регіонів України.

Аналізувалися п’ять запорізьких онлайн-медіа: 061.ua, Забор, Репортер Запорожья, Forpost та IpNews. Моніторинг проводився з 9 липня  2018 року. Аналізувалися заголовки і тексти перших 100 новин стрічки кожного медіа без урахування публіцистичних, аналітичних матеріалів або розслідувань, блогів та авторських колонок, а також матеріалів із ознаками замовності, які за форматом також були написані не у формі новини.

Не менше 59 некоректно написаних заголовків було виявлено під час моніторингу.  Найбільше – на сайті Forpost та  Забор – по 14%, найменше  – на сайті Репортер Запорожья (6%). Сайти 061.ua, IpNews мають 12% та 13% заголовків з порушеннями відповідно.

Неповні заголовки – одне з найпоширеніших явищ серед новинних текстів. Принципу  “один факт-одна новина” журналісти при підготовці новин дотримуються не завжди. В новинах могли  описуватися кілька надзвичайних подій на воді, а заголовок говорив тільки про одну з них. Або в назві не уточнювався контекст події, що давав поле для маніпуляцій думкою аудиторії. Наприклад, як тут “В Запорожье мужчина украл детские вещи” або тут “В Запорожье задержали вора детских вещей (ФОТО)”. Тільки в новинах стає відомо, що речі були викрадені на ринку з прилавку і ніхто з дітей не постраждав. Варто зауважити, що деякі інші сайти  в заголовках уточнили, де і як було вкрадено речі. Неконкретні заголовки не надавали читачеві розуміння, де саме відбувалися події, як, приміром, тут “На Запорожском курорте спасли женщину, которую унесло в открытое море”, але точно підсилювали мотивацію його прочитати. Але чи можна називати курортами всі міста, які виходять до моря, питання спірне.

Не обійшлося в заголовках без відвертих маніпуляцій. Найбільш яскрава  – в новині Forpost “Бердянськими журналістами зацікавилася Національна поліція”, де насправді мова йде про перевірку публікації журналістів щодо знеструмлення частини міста.Бердянськ. Але зазвичай, вони використовувалися в політичних новинах або “джинсових” політичних новинах типу “Вилкул: Задолженность по зарплате приближается к антирекорду десятилетия”. Достатніх пояснень щодо самих цифр, обгрунтування антирекордності в тексті знайти важко. Це – звичайні витримки зі спічу депутата на черговому виступі в парламенті. Майже те ж саме можна сказати про як би новину “Отсутствие у правительства стратегии развития Украины приводит к коллективной безответственности министров, – Андрей Николаенко”, де замість парламенту – ефір телеканалу, а замість інформаційного приводу – лозунги політика, що йде до влади. Ще один заголовок такого ж типу  “В Запорожской области наблюдается “консервативный ренессанс”, – социологи”. Про що мова, мабуть, знають тільки автори тексту: тут немає ані конкретики, ані достатнього роз’яснення про “ренесанс”, ані достатньої достовірності тощо.

Узагальнення та перебільшення, часто посилені “творчим підходом” до написання заголовків – ще один тип маніпуляцій, який використовуєтсья  в назвах новин аналізованих медіа. Зокрема, багато таких заголовків на сайте Forpost як, приміром, цей

“В Запорожской области разрушающееся здание угрожает жизни прохожих (ФОТО)” , в якій розповідається про одиничний випадок в Мелітополі, в якому ніхто не постраждав. Або цей – “Центр Запорожья утопает в мусоре – с Вельтумом” не связаться”, – де перебільшено, мабуть, і про центр, і про “утопает”.

Також варто звернути увагу на використання терміну “жертва”, який застосовується, коли, як правило, в подіях на кшталт  ДТП, є загиблі. В нашому випадку, всі, хто вижив, також називаються жертвами, а не постраждалими. Це, безумовно, підвищує градус уваги до новини, але, насправді, надає читачеві неточну інформацію як тут “Страшное ДТП на Бабурке. Есть жертвы (ФОТО-ВИДЕО)” або тут “В Запорожье грузовик протаранил легковушку. Есть жертвы (ВИДЕО)”. До  цієї класифікації можна також віднести новини з недоречними “творчими вставками” типу “Прыжок в бездну. В Запорожской области женщина покончила с собой”. В новині повідомляється, що жінка пішла з життя, пірнувши в канал з парапету.

Класичні перебільшення типу “В Кирилловке отдыхающие засняли нашествие медуз. Фото. Видео” відсилають нас до визначення терміну “нашествие – вторгення неприятеля до країни, а також насильницьке вторгення”. Чи мали такі хижі задуми медузи, в новині не повідомляється.
Ігнорування принципу актуальності – ще один приклад некоректних заголовків. Особливо це стосується кримінальних новин, де говоритсья про судовий вирок, але журналісти в назву новини виносять деталі злочину, який відбувся в минулому. Наприклад, тут, “В Запорожье парень повалил женщину на землю и ограбил”, тільки з новини можна дізнатися, що подія відбулася в травні минулого (!) року, зараз же новинний привід – деталі судового процесу та рішення суду. Або тут, на тому ж сайті  IpNews в новині “Запорожец 15 раз ударил недруга ножом” мова йде про рішення суду щодо злочину, який було скоєно набагато раніше, але, варто наголосити, що в новини навіть не вказано, коли відбулися ці події. Крім того, в заголовки виноситься події, які вже змінилися, наприклад, як тут “На запорожском курорте пропала девушка”, хоча новина починається з того, що “в Запорожской области полицейские разыскали несовершеннолетнюю девушку, решившую сбежать к молодому человеку”.

Наталія Виговська,

регіональна представниця Інституту масової інформації
в Запорізькій області

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов’язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки