Рекордні українці

Пам’ятайте, як у День Державного прапора в Запоріжжі встановили рекорд України – найбільший прапор з повітряних куль. Поліцейські, члени профспілки та волонтери поставили рекорд довжиною у 14,7 метрів, шириною – 2,7 метри. Ми, українці, нація не тільки співуча, а й запальна до нових перемог. Не пожалкували сил на те, щоб надути дві тисячі кульок. А на що ми ще здатні?

До Дня народження «Книги рекордів Гіннеса» (вперше вона вийшла 27 серпня 1955 року), ми вирішили пролиснути всі сторінки цього видання і знайшли чимало українців.

Почнемо із запорізького велетня. Шестиреакторна Запорізька атомна електростанція має найбільшу загальну одиницю виробництва – 6000 МВт. Ця станція найбільша не лише у нашій державі, а і в Європі, третя у світі.

А як щодо любителів почитати? Найдовше безперервне читання поетичних творів отримало свою відзнаку. Протягом 19-ти діб студенти та викладачі Острозької академії читали “Кобзар” Шевченка, а це 11 250 творів. За 456 годин (19 днів) приблизно три тисячі учасників перечитали книгу 45 разів. Таким чином українці побили рекорд, що поставили у Мексиці на 19 годин.

https://www.youtube.com/watch?v=HX9bn_8WdgY

Встановлений Італією у 2010 році у місті Пезаро – 103 години 9 хвилин 26 секунд співу, Україна побила у 2012 році. Музичний телемарафон національної пісні лунав без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. У цей час на сцені виступали українці, росіяни, татари, грузини, вірмени.

Український Ан-225 “Мрія” – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Його створювали для потреб радянської космічної програми (транспортування космічного коробля “Буран”). Ця машина, масою 640 тонн, є найважчою на планеті. “Мрія” – найбільший у світі літак, що піднявся в повітря більше одного разу. Розмах крил сягає 88 метрів. У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 у Книгу рекордів Гіннесса.

Кому зараз спекотно? Подивіться на рекорд українця Олексія Гуцуляк. Він у січні 2013 року пробув під снігом без одягу 1 годину 20 секунд. Відповідно до вимог, товщина шару  мала становила 70 сантиметрів, а діаметр снігового шару – 1,5 метра. При цьому 32-річний коломиянин перевершив попередній світовий рекорд 2011 року. Тоді китаєць протримався під снігом 46 хвилин 7 секунд.

До 2014 року титул найвищої людини світу мав саме українець. Зріст Леоніда Стадника досягав 2 метрів 57 сантиметрів.  Взуття Леонід носив – 62-го розміру, а одяг — 70-го. Все шилося на замовлення.

Український яхтсмен Сергій Найдич без перерви рухався на віндсерфі 71 годину 30 хвилин. Рекорд встановлено в 2003-му, а сертифікат агентства Гіннесса видали 31 березня 2004-го.

65-річний львів’янин Павло Рєзвого, на звичайному човні, упродовж 61 доби перетнув Атлантичний океан. А потім він переплив ще й Індійський океан лише за 57 днів. Він і найстарша людина, яка відважилась на таку мандрівку, і найшвидша.

https://www.youtube.com/watch?v=uu1_a0HRbm0

Український спорт має не тільки золото. А й сторінку у книзі рекордів. Сергій Бубка, володар найбільшої кількості світових досягнень. На рахунку спортсмена 35 світових рекордів. А його рекорд 6м 14см у відкритому секторі досі ніхто не перестрибнув, а результат 6м 15см у закритих приміщеннях побив француз Рено Лавіллені лише у 2014 році – через 21 рік після самого Бубки..

Ми не тільки тяжко працюємо аби ставити рекорди, а й гарно відпочиваємо. На диво, у цьому теж перші. До анексії Криму у затишній Балаклавській бухті відбувався унікальний для України фестиваль шампанського. На ньому й зафіксували світовий рекорд Книги рекордів Гіннеса.

Для допитливих:

c6be8f57d023591f588c4560d24cdf91Вексфорд. На одній із світських вечірок 1951-го року, мисливці побились об заклад. Яка пташка швидше літає: шотландська куріпка чи золотиста сивка. Саме у той вечір, провернувшись додому, містеру Г’ю Біверу конче захотілося видати книгу про всілякі рекорди.

Названа збірка «Гіннес», на честь стародавнього родового імені сера Г’ю. З перших днів, спеціально для книги, працювало агентство, що реєструвало цікаві, неординарні рекорди де працювали брати Норріс та Росс Макуіртерам. Саме вони першими долучили експертів та авторитетних фахівців.

27 серпня 1955 року була опублікована перша книга «Гіннеса», наклад якої становив 198 сторінок та назвою: «Книга найвищих ступенів. Про найвище і найнижче, найбільше, найменше, найшвидше, найстаріше, найновіше, найгучніше, найгарячіше, найхолодніше, найсильніше». Наступні її випуски стали називатися трішки простіше «Книгами рекордів Гіннеса».

Як потрапити в Книгу рекордів Гіннесса

Для того, щоб потрапити в «Книгу рекордів Гіннесса», спочатку потрібно зареєструватися на сайті www.guinnessworldrecords.com  Після входу в систему можна подати заявку, натиснувши кнопку «Встановити рекорд». При цьому автори сайту пропонують на вибір два варіанти: стандартна заявка (довгий шлях) — вона безкоштовна, її перевірка й оформлення займають від 4 до 6 тижнів, а також прискорена форма заявки, що припускає одержання відповіді протягом трьох робочих днів. Відразу після заповнення форми заявки висилається підтвердження її одержання на електронну пошту.

У наступному електронному листі комісія «Книги рекордів Гіннесса» (КРГ) направляє своє рішення. Це може бути один із трьох варіантів: — «заявка відхилена» — по можливості з докладними поясненнями, чому було прийнято таке рішення; — «заявка прийнята» — до підтвердження заявки будуть додані докладні рекомендації з встановлення рекорду і разом з ними «Набір рекордсмена»; — посилання на інший рекорд — якщо заявлена на рекорд ідея схожа на вже існуючу номінацію. Після одержання повідомлення про рішення комісії можна починати підготовку до встановлення рекорду відповідно до надісланих рекомендацій.

Для підтвердження рекорду необхідно відіслати в комісію КРГ усі свідчення встановленого рекорду в одній упаковці. На обох боках посилки і на кожному предметі, що надсилається, повинно бути чітко і ясно зазначено індивідуальний номер претендента на рекорд (CLAIM ID). У разі успіху комісія КРГ надішле лист і сертифікат «Guinness World Records», що підтверджує встановлений рекорд. Ті, хто потрапляють на сторінки світової «Книги рекордів Гіннесса», жодної матеріальної винагороди не одержують.