«True журналістика»

Радіо “Universe та портал Пороги завжди там де цікаво. А саме на Форумі Новомедіа”, – так у соц. мережах ми підписали свої прямі ефіри, які вела наша магістранка Токмань Діана з одного із найпопулярніших журналістських форумів.

Цього року на Форумі обговорювали: “TRUE журналістика”. Понад 350 учасників з різних регіонів країни, 30 медіа-експертів, та 50 волонтерів працювали під гаслом – «Нові медіа та вічні цінності».

Новомедіа Форум – щорічна журналістська подія в Києві. Проводиться з 2011 року. На майданчику представляють всі види ЗМІ: телебачення, преса, радіо, інтернет. У Форумі щорічно беруть участь понад 30 ключових спікерів. В рамках заходу проходять ексклюзивні презентації, майстер-класи від практикуючих фахівців, гострі дебати, ярмарок вакансій, урочиста церемонія нагородження та багато іншого готують організатори медіа дії.

45488805_2124929444237678_2781885725329588224_o

Першим виступав президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Говорив про те, що на форумі зібрались ті. хто тільки починає працювати у сфері ЗМІ, багато студентів, є практикуючі медійники, але всіх об’єднують книжкові знання, які не збігаються з реаліями.

“Всі ми знаємо з підручників про основи справжньої журналістики, але все частіше читаємо тексти, які написані через призму власного переживання, які мають інтерпретацію автора. Що цінніше для аудиторії: подія чи особисті переживання автора? Саме тому ми обрали тему трушної журналістики –  журналістики в її первинному значенні. Тож вітаємо його величність факт».

45713000_1177649122374161_1911835164883812352_n
Кожного року Форум запрошує “персону”. Цього разу лекторій відкривала Ольга Фреймут. Ділилась своїми професійними та життєвими принципами. Вважає. що журналіст – персона і просто необхідно мати свій почерк. Багатопрофільність не працює.

«Якщо ви будете універсальним — будете плямкою всюди, але не помітною плямою. Я виділялась в екрані тому, що була завжди собою. Навіть, попри те, що спочатку всі крутили біля скроні і говорили, що так не робиться. Якщо вам говорять, що це не формат, значить ви все робите правильно. Моя ніша, на той час була специфіка української мови, галицькі слова та загальна легкість у подачі», – до цього Ольга додає, що важливо мати вузьконаправлену освіту.

45510975_915376595334170_8293379164774334464_n

Форум мав декілька локацій, що поділялись за форматом медіа. У потоці телевиробництва досвідом ділилися представники телеканалів 1+1, СТБ, «Україна», «Прямий», 112 Україна. Говорили про прямі ефіри, непередбачувані ситуації в студії, про різні жанри телепродукції.

Всіх зворушила лекція «Журналістика, що рятує життя» від Ірини Заславець (СТБ). Говорили про те, як правильно розповідати історії потребуючих у допомозі людей. Ірина розповіла, що робити, аби одним сюжетом зібрати 2 мільйони. А саме, благодійний матеріал має показати не тільки “проблеми”, а й вихід із ситуації. В історії важливо показати деталі, а не загальну картинку. На питання, як порається з емоційно-складними ситуаціями ділиться, що довго приходить в себе після будь-якого матеріалу.

«Коли кожного року у мій День народження приходить батько дівчинки, яку ми не встигли врятувати (хвороба була прогресуючою і просто не вистачило часу на збори), ти переживаєш, як вперше. Коли сюжет збирає достатню суму і потім пише мама дитини і дякує за можливість життя –  переживаєш, як вперше… Коли професія не просто робота, а місія, ти розумієш, що всього лише одним сюжетом можна врятувати чиєсь життя, але за цим стоїть величезна робота», – коментує вона.

TNF_5351-1024x684
Студентам, інколи, не вистачало часу ставити всі питання, але найпопулярнішими були: «Як потрапити на телеканал?, “Як відчувати себе впевнено у кадрі?”. Ведучий «Сніданку 1 + 1» Єгор Гордєєв відповів, що тут варто відразу зрозуміти, а чи треба воно тобі, бо якщо прямі ефіри дійсно справа твого життя – обов’язково потрапиш на канал і дійсно будеш жити своїми ефірами:«Як потрапити на канал вам не скажу, бо у кожного свій шлях. Та варто сказати, що наш Сніданок – абсолютно мобільний та дуже нормований між інформацією та розвагою формат і я отримую колосальне задоволення від тієї сфери, де працюю. Коли ми з міністром готуємо бануш і одночасно говоримо про нагальні проблеми – інформація сприймається набагато простіше…. По суті, ми створюємо сторі і якщо ти столітейлер, який дійсно знає все про те, що відбувається – будеш відчувати себе впевнено».

45593487_1100297926819694_8175275522708733952_n (1)

Крім цього були виступи від Олени Говорової, спортивного коментатора, бронзової призерки Олімпійських ігор. Майстер-клас для юних журналістів з двох телевізійних студій від Світлани Іскрук (CBN Україна), семінар про майстерність телевізійної документалістики від режисера Сергія Долбілова і наостанок яскравий виступ Петра Мага (відомого актора, телеведучого 112 каналу) оживив аудиторію. Він артистично зацікавив молоду аудиторію розвиватися, багато читати, вивчати українську мову і менше сидіти в соціальних мережах.

На потоці друкованих та електронних ЗМІ також не нудьгували. Лайфхаками для роботи з інформацією поділився головний редактор «ОГО» Віталій Голубєв. Ігор Луценко, журналіст і депутат України з Юрієм Грициком, головним редактором «Вголос» провели пізнавальний семінар, порівнявши політику і тенденції двох медіа-компаній FOX і CNN, де проаналізували небезпеку пропаганди в журналістиці. Олег Гавриш з видання «Новое время» говорив про універсальність в журналіста і як залишитися в професії, якщо закриваються редакції. У свою чергу Тетяна Чорновіл і Григорій Шверк, які є журналістами та народними депутатами, розповіли, чому медійники йдуть в політику, які можуть бути наслідки й чи можуть бути не заангажованим медіа в період виборів.

Торкнулися також важливості та актуальності контенту. Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ, поділився редакційними традиціями успішного видання, розповів, як висвітлюється військова тематика і як відбувається «атака і оборона» в журналістиці. Він порадив: «Щоб бути в тренді своєї професії потрібно працювати над собою, своїм професійним ростом, знати актуальні акценти сьогоднішніх течій і змін в суспільстві». Про безпеку журналістів і про обмеження свободи слова в Україні поміркували разом з головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком, пише офіційний сайт Форуму.

Розвиток YouTube каналів теж не оминув увагу лекторів. Тележурналіст Кирило Євсеєв разом з Семеном Кременюк з компанії AIR на власних прикладах показували, які теми  обговорюються найчастіше, як на цих роликах мати собі на прожиття та які технології і хайпи прийнятні для ютуберів.

45513740_2124929590904330_2302517532000518144_o

Радійників представляв популярний журналіст, ведучий Radio Rocks Сергій Кузін. Він поділився своїм багаторічним досвідом, розповів про популярні формати, мовлення, музику, роботу діджея. Повну лекцію можна переглянути на нашій сторінці у фейсбук.

45482571_2123441837719772_8742881345232961536_o

Крім навчання були фотосесії зі спікерами, розіграш лотереї з призами від партнерів, реалізація підручника «Новий журналіст», з яким можна ознайомитись завітавши до студії Радіо “Universe”.


За підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні та Південноукраїнського центру медіаграмотності у рамках Програми малих грантів громадської дипломатії для підтримки проектів у сфері освіти й культури «Медіаграмотні і розумні: кооперація студентської молоді України і США».