Ідеальна держава

Ідеальна держава, в якій усі сфери суспільства працюють ефективно, є утопією для нашої країни.

Платон розробив проект ідеальної держави до появи організації такого виду об’єднання на більшості території планети. Так вже тоді він здогадався, що людина потребує підтримки, чим більше людей тим більше необхідно допомоги, що і призвело до появи держави. Платон вважав, що кожна людина окремо, як і держава мають спільну основу. Тобто душа людини складається з трьох основних елементів: розум, емоції та бажання, так можна провести аналогію з державою яка складається з таких початкових елементів як, радник, захисник та підприємець.

У Платона теорія полягає у тому, що в ідеальній державі ключовими елементами є філософ-правитель, воїн-захисник та підприємець. І потрібно розуміти, що кожен у цій державі виконує своє завдання, допомагаючи, а не заважаючи іншим. Також Платон у своїй державі не визнавав абсолютних показників багатства або бідності, середній достаток є істиною справедливого суспільства.

Найбільш вагомою ідеєю Платона, яка заслуговує на розвиток у сучасному світі, вважаючи її основою будь-якого державного управління є те, що керування державою “царское искусство”, яке складається з істинного царського знання та вміння керувати людьми.

Таку думку можна дійсно вважати однією з провідних, адже керівництву, будь-якої ланки необхідно навчати ще з дитинства. Мається на увазі, не виховання еліти, а навпаки виховання справжніх управлінців, зрошування в них культури управління та перш за все поваги до людей. Саме елемент освіти відсутній у теперішнього керівництва в нашій країні.

Так створенням ідеальної держави повинні займатися всі верстви населення, якими будуть керувати, а точніше мудро їм радити, найбільш освічені з них. Кожен буде займатися справою свого життя, а не марнувати час на збагачення або виживання, тоді можна буде не хвилюватися про основні сфери життя людини, і не шукати безглузді методи вирішення проблем, в ідеальній державі їх просто не буде, через підтримку кожної людини один одного, а по суті виконання власних обов’язків.

https://www.youtube.com/watch?v=FRHdOCPiV7M

Куличенко Тетяна