Топ- 5 українських фільмів, що підкорили світ

Вітчизняне кіновиробництво впевнено крокує вперед, завойовуючи не лише власну, а й міжнародну публіку. Українське кіно полонить і цікавими ідеями, і якістю картин. Ми пропонуємо добірку фільмів, які залишили український відбиток на міжнародній арені кіно, отримали позитивні коментарі та завоювали популярність у глядачів.

Сторожова застава
Рік: 2017
Жанр: фентезі,пригодницький
Продюсер: Юрій Ковальов
Кошторис: 40,3 млн грн
Касові збори: : 19.1 млн грн

Перше українське  фентезі, яке зібрало рекордні  8,1 мільйона гривень з першого вікенду. На той час це  дозволило фільму зайняти 3-тє місце серед Топ-10 українського бокс-офісу. Кінострічка розповідає про сучасного школяра – Вітька, який через дивовижний портал часу потрапляє в далеке минуле-середньовіччя Київської Русі. Там він знайомиться з легендарними богатирями і відважно проходить через всі небезпеки, борючись за життя з міфічними істотами. Картина виборола гран-прі на щорічному кінофестивалі «Чілдрен Кінофест» та приз глядацьких симпатій Всеукраїнської кінопремії «Золота дзиґа».

Межа
Рік: 2017
Жанр: трилер
Продюсер: Ванда Адамік-Грицова, Андрій Єрмак
Режисер: Петер Беб’як
Кошторис: ?37 млн
Касові збори : €1,8 млн


Копродукційна українсько-словацька стрічка, яка оповідає про контрабанду на кордоні між Україною та Словаччиною. Події  розгортаються влітку 2017 року. Адам Крайняк –батько сімейства, який здатний піти на все задля своїх рідних та їх благ. Герой стає главою злочинного угрупування, яке займається незаконним перевезенням нікотину через кордон. Невдала спроба перевезти чергову партію, призводить до купи неочікуваних наслідків і змушує головного героя замислитись, які саме моральні межі існують для нього. Картина отримала більше десяти нагород, серед яких : «Найкраще художнє оформлення»- Міжнародний кінофестиваль у Чикаго, «Найкраща режисерська робота»- Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах, « Найкращий актор у головній ролі»- Премія «Сонце в не?воді» та ін.

Міф
Рік: 2017
Жанр: документалістика
Режисер: Леонід Кантер, Іван Ясній
Продюсер: Леонід Кантер, Катерина Мізіна
Кошторис: ?1,58 млн.

Документальний фільм, заснований на подіях із життя українця- Василя Сліпака , Героя України, кавалера орденів «За мужність» І ст. та «Золота Зірка», всесвітньо відомого оперного співака, соліста Паризької національної опери, який покинув велику сцену, славу, визнання і віддав життя у кривавій боротьбі за батьківщину. Стрічка здобула винагороду у номінації «Кращий документальний фільм» на III Канівському міжнародному фестивалі, а також стала першою документальною картиною , що отримала премію на фестивалі Figueira Film Art Festivalу.

Коли падають дерева
Рік: 2018
Жанр: драма
Режисер: Марися Нікітюк
Продюсер: Володимир Філіппов, Сергій Лавренюк
Кошторис: ?22 млн.
Касові збори: ?373 тис

Ця історія про 5-ти річну дівчинку Вітку, яка живе в маленькому українському селі  разом з родиною. Героїня ще мала зовсім маленька ,але завдяки незаплямованому світогляду, стійко протистоїть  життєвим стереотипам дорослих. Паралельно змальовується картина нестримних почуттів Лариси та її хлопця Шрама  на тлі сповнених красою українських пейзажів. Доки мати і бабуся шукають дівчині пристойного нареченого, її думки зайняті коханим-бандитом.  Пара понад усе бажає втекти подалі від задушливого соціуму і будувати своє життя власноруч. Картина здобула нагороди на 49-му Міжнародному кінофестивалі в Гоа та на Одеському кінофестивалі у номінації «Найкраща акторська робота».

Донбас
Рік: 2018
Жанр: драма
Режисер: Сергій Лозниця
Продюсер:Хайно Декерт
Кошторис: ?71.3 млн.
Касові збори: ?1.9 млн.

Драматичний фільм заснований на реальних подіях , що сталися на Сході України 2014-го.Стрічка складається з низки епізодів, які засобами ігрового кіно відображають страшні події на Донбасі. Кожен глядач, має можливість  зануритися в атмосферу між життям і смертю. Це історія що стосується не лише одного регіону чи країни –це історія що стосується кожного з нас. Стрічка здобула доволі багато нагород, серед яких : приз за «найкращу режисуру»  на 71-й Каннському кінофестивалі, Гран-прі за «найкращий фільм» на Фестивалі європейського кіно в Севільї та ін.


Кіно – це те про, що можна говорити не годинами, а днями. Наш український кінематограф  теж почав розправляти крила після тривалих років занепаду. Вітчизняне кіно існує і вже набагато цікавіше та якісніше ніж раніше. Тепер і українці можуть дивитися фільми власного виробництва з таким же захопленням як і закордонні стрічки.

Руслана Полянська