Всесвітній день боротьби з туберкульозом: “ЧАС виконувати обіцянки”

За даними сайту Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікробактерією туберкульозу, інакше її називають паличкою Коха.

Симптомами захворювання прийнято вважати:

  • довготривалий кашель (понад 2 тижні);
  • підвищення температури тіла понад тиждень;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • зниження апетиту та загальна слабкість;
  • різка втрата ваги;
  • підвищення потовиділення, особливо в нічний час;
  • кашель з кров’ю.

Згідно з дослідженнями Держзакладу «Центр медичної статистики МОЗ України» захворюваність на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, серед усього населення України за 2018 рік у порівнянні з 2017 знизилась на 2.5%.

Тенденція до зниження кількості захворювань зберігається вже кілька років, але “щороку від туберкульозу помирають близько 3700 українців, кожного дня – близько 10 пацієнтів”. Ця інформація була оприлюднена під час брифінгу з нагоди Світового дня боротьби з туберкульозом.

На офіційному сайті Верховної ради України оприлюднено інформацію про низку просвітницьких заходів, приурочених до Дня боротьби з туберкульозом. На засіданні Огтай Гозалов, представник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я,  повідомив: «Цього року Всесвітній день боротьби з туберкульозом проходить під гаслом «ЧАС виконувати обіцянки»

Для нашої країни, вирішення проблеми захворювання туберкульозом є питанням національної безпеки, адже незважаючи на позитивну динаміку, Україна і досі входить до списку країн з найвищим рівнем туберкульозу. Однією з причин такої ситуації є несвоєчасне звернення пацієнтів до лікарні, через це, за даними ВООЗ, близько 25% випадків захворювання не виявляються. Наразі Кабміном розроблено стратегічний документ – Загальнодержавна цільова програма протидії ТБ.


«Загальнодержавна програма протидії ТБ, яку ми сьогодні обговорюємо, є не тільки документом, що формує напрямок та створює засади протитуберкульозної боротьби в країні, але й має бути частиною системи підзвітності виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна під час Наради високого рівня Генасамблеї ООН у вересні 2018 року. Настав час починати впровадження цих зобов’язань щодо виявлення, лікування, подолання стигми по відношенню до людей з ТБ. Думаю, для цього дуже важливою є співпраця відповідальних урядових органів з громадянським суспільством, з парламентарями. Саме об’єднання наших спільних зусиль є тією рушійною силою, яка дасть змогу країні суттєво змінити ситуацію із захворюванням.», – зазначив Голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом Сергій Кіраль під час брифінгу .


Наразі, як повідомляє МОЗ України однією з провідних методик поліпшення умов боротьби з туберкульозом є провадження пацієнтоорієнтованого підходу та реформування системи протитуберкульозної допомоги населенню. Як зазначила Яна Терлеєва, очільниця відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України під час брифінгу, присвяченому питанню боротьби з ТБ:

черточка«Ми вважаємо недопустимим, щоб люди у ХХІ столітті помирали від давно відомої хвороби, яку сьогодні можна ефективно лікувати. Ефективність лікування нових випадків та рецидивів туберкульозу в Україні сягнула 76%, мультирезистентного туберкульозу — 51%, туберкульозу з розширеною резистентністю — лише 35%, тоді як мета ВООЗ — досягти до 2025 р. не менше 90% успішного лікування всіх випадків туберкульозу, незалежно від профілю стійкості до протитуберкульозних препаратів. Таким чином, незважаючи на певні успіхи, нам потрібно подвоїти наші зусилля, щоб ліквідувати ТБ до 2035 р. в рамках стратегії ВООЗ End TB».

Згідно зі статистикою за 2018 рік, Запоріжжя займає 4 місце за кількістю захворюваннь на активний туберкульоз включно з його рецидивами:

Це означає, що жителям нашого міста потрібно приділяти більше уваги своєму здоров’ю та методам попередження цієї хвороби. Туберкульозом може захворіти кожен, але є групи людей, що перебувають у найбільшому ризику:

  • особи, що перебувають у постійному контакті з хворими на туберкульоз;
  • ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД;
  • особи, що вживають алкоголь, наркотики та палять;
  • особи зі слабким імунітетом, через погані умови життя або хронічних хвороб(цукровий діабет);
  • діти, адже в них ще не сформований імунітет;
  • літні люди, через послаблення імунної системи.

Головне завдання у попередженні виникнення хвороби є вчасне звернення до лікаря, який під час огляду назначить обсяг дослідження та потрібни процедури для визначення стану здоров’я. Основними методами дослідження, за даними МОЗ України є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки.

Аня Перекрест