Знайомтеся – трудова дисципліна

На одному із блогів нещодавно прочитала висловлювання: «Дисципліна праці – це тоді, коли краще п’ять разів сходити відмітитися, аніж один раз приступити до праці». І, дійсно, частка раціоналізму тут присутня. Людська натура надто вже любить відпочинок та «халяву». Однак жоден поважаючий себе роботодавець не допустить лінощів на своєму підприємстві. Тож пропонуємо ознайомитися із законодавчими аспектами трудової дисципліни.

Стаття 139 КЗпП визначає обов’язки працівника. До них належать своєчасне та сумлінне виконання поставлених завдань, точне виконання розпоряджень власника, дотримання трудової та технологічної дисципліни, вимог законодавства та щодо охорони праці, дбайливе ставлення до майна тощо.

Трудова дисципліна на підприємстві забезпечується необхідними організаційними та економічними умовами, сумлінним ставленням до роботи, методами заохочення, переконання чи виховання.

Натомість від власника КЗпП вимагає правильної організації роботи на підприємстві, створення умов для високої продуктивності праці, забезпечення трудової дисципліни та неухильного отримання чинного законодавства.

До сумлінних працівників може застосовуватися заохочення, які оголошуються наказом та заносяться до трудової книжки. Крім того, таким особам надаються різного роду переваги: пільги, путівки до санаторіїв і т.д.

За порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати одну із санкцій – звільнення або догана. Однак дисциплінарне стягнення застосовується не пізніше, ніж через місяць із дня виявлення проступку. В цей термін не враховується час звільнення від роботи у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю чи перебуванням у відпустці.

До того, як застосувати дисциплінарне стягнення, роботодавець мусить отримати від працівника письмове пояснення. Про стягнення повідомляється у наказі, із яким працівник має ознайомитися під розписку.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова