Шлюбний договір: обговоріть все одразу

«Як можна, навіть не одружившись, думати про розлучення та ділити майно?» – обурювалася одна літня жінка, що прожила у шлюбі все життя. Можна і треба! Адже шлюбний контракт – вдалий спосіб уникнути багатьох проблем. Коли ми дивимося на це питання абстрактно, розуміємо доцільність такого документу. Однак, як тільки кохана людина пропонує укласти шлюбний договір, реакція зазвичай неадекватна – від образи чи скандалу до підозри у корисливості подібного вчинку.

Тим не менш, шлюбний договір укласти ніколи не пізно. Стаття 92 Сімейного кодексу України вказує на те, що такий контракт можна підписати як до реєстрації шлюбу, так і після.

ont-size: small;”>Шлюбний договір регулює майнові відносини між подружжям, чітко окреслює їхні майнові права та обов’язки, права та обов’язки як батьків, може стосуватися особистих стосунків. Проте подібний документ не може обмежувати законодавчо закріплені права дитини чи ставити одного із подружжя у скрутне матеріальне становище.

Шлюбний договір створюється у письмовому вигляді та засвідчується нотаріально.

Якщо його уклали до весілля, він набирає чинності з дня реєстрації шлюбу. У шлюбному договорі можуть вказуватися строки його дії або тривалість певних прав чи обов’язків.

У цьому документі подекуди зазначається перелік майна, яке чоловік (дружина) передають у спільне користування, а також правовий режим майна, що подарували на весілля.

Сторони можуть домовитися про непоширення на майно, набуте ними під час шлюбу, положень Статті 60 (майно, набуте під час шлюбу, належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності) – тобто вважати майно спільною частковою власність або особистою приватною власністю кожного із них. Сторони також можуть обумовити порядок поділу майна при розлученні. Загалом шлюбний договір дає широкий спектр можливостей, аби вони не суперечили моральним засадам суспільства.

Одностороння зміна умов шлюбного контракту не допускається. Він змінюється тільки за згоди обох сторін та засвідчується нотаріально. Так само неможливою є одностороння відмова від шлюбного договору.

На вимогу одного із подружжя шлюбний контракт можна розірвати у судовому порядку за наявності істотних причин чи неможливості його виконання.

 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова