Наближається свято Великодня, і тим, хто вирішив самостійно спекти паски, доведеться забути про економію часу й коштів. Тісто для паски вимагає до себе уваги, а продукти для приготування необхідно використовувати найкращі.
Інгредієнти:
1кг. борошна
10 жовтків
250г. молока
50г. дріжджів
250г. цукру
200г. вершкового масла
Сіль (приблизно 2г)
100г. родзинок
25г. цукатів
25г. коньяку
15г. лимонної цедри
0,5 ч.л. мускатного горіха
ext-align: justify;”>
3 ч.л. ванільного цукру
Спосіб приготування:
1. Щоб приготувати опару, потрібно всипати у півсклянки киплячого молока 100 г. борошна та швидко розмішувати до отримання однорідної маси.
2. Дріжджі розведіть у півсклянки теплого молока, додайте 100 г. борошна і залиште на 15 хвилин.
3. Далі з`єднайте обидві частини, накрийте і поставте в тепле місце на годину.
4. Розітріть жовтки, цукор та дрібку солі. Половину цієї маси введіть у дріжджову суміш, додайте одну склянку борошна, вимісіть та залиште на годину, щоб тісто підійшло.
5. Після цього введіть другу половину яєчної суміші та додайте 500 г. борошна. Далі місіть тісто, поки воно не почне відставати від рук.
6. У вже готове тісто влийте розтоплене вершкове масло (не гаряче!), вимісіть ще раз, додайте прянощі та коньяк і дайте тісту підійти.
7. Обережно осадіть тісто і додайте родзинки та цукати (обваляйте їх перед цим у борошні).
8. Тісто знову має підійти.
9. Викладіть тісто у форми для випікання й дайте йому піднятися на 2/3 форми.
10. Потім змастіть яєчним жовтком і випікайте
Для випікання пасок використовують форми, викладені промасленим папером. Випікати потрібно 25 – 30 хвилин, якщо вага паски не перевищує 500 г.
Якщо все зробити правильно, паски залишатимуться свіжими протягом усього Світлого тижня.
Коли паска вже готова її можна прикрасити білково-цукровою масою. Традиційно, зверху паски прикрашають цукровими присипками, але оформлення паски можна урізноманітнити.
Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Олена Русінова