Дебютна повість Юрія Макарова «Культурний шар»: археологія та кримінал об’єдналися під єдиною егідою

Книга «Культурний шар» стала для її автора, відомого журналіста та телеведучого Юрія Макарова, «пробою пера» в жанрі розважальної прози, що саме по собі звертає на себе увагу поціновувача сучасної української літератури. 

Сюжетна лінія повісті обертається навколо таких, на перший погляд, несумісних явищ, як археологія та одеський криміналітет на самому початку двохтисячних років.

Головний герой – київський бізнесмен Сергій, – перебуваючи в містечку Дунаївці на Одещині, зненацька опиняється в несподіваному вирі подій, які змінюють його життя та змушують згадати старі зв’язки. Також в повісті не обійшося без кохання, яке й стало, як це часто трапляється, причиною всіх випробувань, через які мусив пройти Сергій.

Дещо негативне враження залишає надмірна зарозумілість та самовпевненість головного героя, неначе автор хотів змалювати для читачів образ славнозвісного й непереможного Джеймса Бонда. Порівняння зовсім невипадкове, адже всі події повісті розгортаються саме в стилі фільмів Бондіани.

Кожен розділ книги починається епіграфом, а закінчується витягом із літописів або праць істориків різних поколінь. Варто зауважити, що цей доволі незвичайних хід автора збагачує повість і надає їй певного смислового навантаження.

Зрештою, книга «Культурний шар», не відрізняючись особливою оригінальністю і належачи радше до зразку масової літератури, все ж є класичним прикладом розважальної прози, що читається на одному диханні.

Фото: www.west.net.ua

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Андрій Рибальченко