Громадська активістка Катерина Чепура: «Бойкот російських товарів має наслідки. А тих, хто не розуміє, навчить життя»

Після анексії Криму українці почали масово бойкотувати російські товари. Все частіше стали проходити різноманітні флешмоби та акції з цього приводу. «Пороги» поцікавилися, хто саме влаштовує ці заходи та з якою метою. Ми поспілкуватися з активісткою громадського руху «Відсіч» Катериною Чепурою.

– Катю, розкажіть, будь ласка, про причини виникнення, основні ідеї, цінності та діяльність «Відсічі», адже нам відомо, що ваш рух виник ще в лютому 2010.

– Рух «Відсіч» виник як реакція на те, що Президентом України став Віктор Янукович. Фактично на той момент ми консолідували людей, які були готові боротися з бандитами при владі. Бойкот російських товарів – лише маленька частка нашої роботи. За час свого існування ми завалили кілька жахливих законопроектів влади, вели широку кампанію проти «мовного закону», яка згодом переросла у ще масштабнішу – «Помста за розкол країни», в межах якої ми агітували проти кандидатів і партій, котрі голосували за «мовний закон».

– Одним із принципів діяльності руху є неієрархічність. Чи справді у вас відсутні лідери?

– Лідери в нас є. Але це неформальні лідери. В таких умовах лідером може стати кожен, хто має до цього хист і готовий брати на себе певні обов’язки.

Чи не виникають в такому разі суперечки між учасниками руху щодо тих же політичних поглядів?

– Суперечок щодо політичних поглядів у нас не виникає, адже одним із принципів також є понадпартійність. Можна підтримувати або не підтримувати будь-яку партію чи політика, але це не має впливати на роботу «Відсічі». Хоча останнім часом і говорити немає про що: політики так себе скомпрометували, що їм ніхто не вірить, тому в цьому питанні в нас консенсус.

– Яку роль у діяльності руху виконуєте особисто ви?

– Те, що треба робити, те й роблю. Зазвичай перебирати не виходить. Хоча, так чи інакше, кожен робить те, що вміє найкраще. Я переважно займаюся організацією й проведенням акцій.

– Як ви поєднуєте справи «Відсічі» зі своєю професійною діяльністю?

Із роботою поєдную важко. Часто доводиться відривати час звідти, але це все ж краще, ніж гарно працюваи в Росії, яка спить і бачить нашу окупацію.

– Щодо Росії. Широко відомі флешмоби «Відсічі», присвячені бойкотуванню російських товарів. Але, як нам відомо, «Відсіч» розпочала ці дії ще до відкриття кримського питання. Як довго й наскільки успішно існує ця кампанія?

– Кампанія існує близько року. Почалася вона після того, як Росія заборонила ввезення деяких товарів із України. Однак тоді вона мала не такий значний відгук, як зараз.

– Чи маєте вже якісь конкретні результати?

– Так, наразі продаж російської продукції в Україні впав майже на 40 відсотків

Чи не було якихось погроз, спроб помститися з боку російських бізнесменів, які втрачають прибуток?

– Ні, абсолютно. Тільки деякі телефонували з метою виправити неточності, скажімо, «Данон», продукція якого частково виробляється в Росії, а частково в нас.

В яких містах ви проводили флешмоби? Як на них реагували люди? Підтримували  чи навпаки?

– Найбільше пройшло флешмобів в Києві. Також були в Миколаєві, Одесі, Херсоні, Вінниці, Львові, Полтаві й Дніпропетровську. В основному, люди реагують позитивно, але є й винятки. Ми на таке не зважаємо. Всіх, хто не розуміє, навчить життя.

– Як бажаючі можуть долучитися до вашої діяльності?

– Це зробити досить просто. В нас є пабліки й сторінки в соцмережах. Щодо кампанії бойкоту, потрібно лише заповнити анкету – http://vidsich.info/boycot.

Фото надані Катериною Чепурою.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анастасія Бичіна