Огляд українського сухпайка, або Чим годують наших військових (ФОТО)

Військовослужбовців Збройних Сил України годують тричі на день у військовій їдальні. Про якість солдатського раціону можна запитати в будь-кого зі знайомих «запасників». Однак в умовах, наближених до бойових, як це трапилося зараз, коли немає можливості готувати гарячу їжу, задля забезпечення організму необхідними калоріями та вітамінами передбачені сухі пайки.

Склад сухпайка українського військового схожий на аналогічні світові набори: форма та кількість продовольства для задоволення потреб організму вже давно вирахувана та виважена.

Наш сухпайок має строк придатності, що становить 21 місяць, важить близько півтора кілограми й розділений на три секції, відповідно – сніданок, обід та вечеря. В усіх секціях роль хліба традиційно виконують галети з пшеничного борошна.

На сніданок передбачені м’ясо-рослинні консерви, в нашому пайку – рисова каша з яловичиною. На солодке – розчинний чай із цукром, повидло, 3 карамельки (на жаль, повидло, карамельки, а також вітамін «Гексавіт» не знаходяться у складі пайка, а перебувають в окремому пакетику, який до наших рук не потрапив, – авт.). Для особистої гігієни передбачені дві серветки: паперова та гігієнічна. Їсти пропонується пластмасовою ложкою.

На обід є спроба задовольнити потреби організму в рідкій їжі за допомогою м’ясного бульйону. В нашому випадку це майже раритетна Gallina Blanca. Замість рисової каші – перлова, також із яловичиною. Окремо є також консерви з яловичиною. Замість компоту військові п’ють фруктовий концентрат. Також за обідом потрібно приймати одне драже вітаміну «Гексавіт», що «стимулює процеси регенерації тканин та нормалізує енергетичний обмін» (7 гривень за упаковку, що містить 50 драже, – авт.).

Вечеря майже повністю повторює сніданок, хіба що рисова каша замінена на ковбасний фарш та кільку в томатному соусі.

Склад загальновійськового набору сухих продуктів:

Сніданок

Галети із борошна пшеничного 2 гатунку, 2/50, грам – 100

Консерви м’ясо-рослинні в асортименті, 1/250, грам – 250

Повидло 1/20, грам –20

Чай розчинний із цукром, 1/15, грам – 15

Карамель, шт. – 3

Ложка столова пластмасова, шт. – 1

Серветки паперові, шт. – 1

Серветки гігієнічні, шт. – 1

Обід

Галети із борошна пшеничного 2 гатунку, 2/50, грам – 100

Консерви м’ясо-рослинні в асортименті, 1/250, грам – 250

Консерви м’ясні, 1/100, грам – 100

Бульйон м’ясний (концентрат), 1/20, грам – 20

Напій aруктовий (концентрат), 1/5, грам – 5

Полівітамінний препарат «Гексавіт», драже, шт. – 1

Цукор, 1/20, грам – 20

Ложка столова пластмасова, шт. – 1

Серветки паперові, шт. – 1

Вечеря

Галети із борошна пшеничного 2 гатунку, 2/50, грам – 100

Консерви ковбасний фарш, 1/100, грам – 100

Консерви рибні, 1/160, грам – 160

Повидло, 1/20, грам – 20

Чай розчинний iз цукром, 1/15, грам – 15

Карамель, шт. – 3

Цукор, 1/20, грам – 20

Ложка столова пластмасова, шт. – 1

Серветки паперові, шт. – 1

Серветки гігієнічні, шт. – 1

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Никита Богданов
Фотоальбом