ЗНУ запрошує на майстер-клас із писанкарства

mZ8ZiHKZQzQТрадиційний майстер-клас із писанкарства розпочався 7 квітня у «Світлиці» філологічного факультету ЗНУ. Усі бажаючі можуть не тільки дізнатись про традиції писанкарства, а й створити власну писанку.

«Сяйво писанки» – щорічний майстер-клас, який проводиться за ініціативи завідувача кафедри українознавства ЗНУ Ольги Стадніченко для студентів, викладачів та усіх охочих опанувати традиційне українське мистецтво.

«З року в рік перед великодніми святами кафедра українознавства організовує писанковий майстер-клас на чолі із майстринею художнього розпису Оленою Шульгою, яка започаткувала цю традицію у Запоріжжі. Сьогодні кожен із присутніх може загадати щось на майбутнє і намалювати відповідні символи на своїх писанках для того, щоб втілити свої мрії в життя», – розповіла Ольга Стадніченко.

Писанка – це оберіг, і кожен символ, кожен колір має певне значення, варто лише захотіти прочитати зашифровану інформацію. Писанка малюється на сирому яйці. Найбільше в писанкарстві сонячних знаків. Майстриня Олена Шульга пояснює це тим, що наші предки  найбільше шанували бога Сонця – Дажбога. До знаків сонця належать сонечко, зірка, триніг. Вони символізують щастя, добробут, радість і їх малюють на всій території України.

До речі, для Запоріжжя характерний особливий стиль розпису писанки: масивний елемент на чистому тлі, частіше за все це було дубове листя. Для фону використовувались пастельні кольори, кольори пшениці, жита, землі.

zjizUts9Uuo«Перш ніж займатися цим мистецтвом, треба знати, що означає той чи інший символ. Коли займаєшся писанкарством, має бути гарний настрій та хороші думки. У процесі малювання слід думати про ту людину, для якої створюєш писанку, або думати про те, чого саме ви бажаєте собі або тій людині. Дуже приємно, що традиція писанкарства відроджується, і до нас повертається те, що завжди було нашим, українським», – поділилася майстриня.

Малюнки на писанках створюють писачками, в які кладуть маленькі шматочки воску. Віск у писачку розтоплюють над свічкою, і вже розтопленим воском обводять заздалегідь намальовані олівцем орнаменти. Потім яйце опускають у фарбу, знімають віск ганчіркою – і писанка готова.

Студентка першого курсу філологічного факультету Каріна Вдовиченко писанкарством займається не вперше. До цього розписувати яйця її вчила бабуся.

«Розмальовування писанки – наша сімейна традиція, і я хочу зберегти її для своїх майбутніх поколінь. Бабуся з малечку навчала нас розписувати писанки, і ми з моєю молодшою сестрою кожного року з радістю цим займаємося», – розповіла студентка.

Робота писанкових студій продовжиться до 9 квітня.  Усі охочі можуть взяти участь у майстер-класі та створити власними руками чудовий великодній подарунок. Захід відбувається з 13:00 до 16:00 в аудиторії 417 навчального корпусу №2 Запорізького національного університету.

Автор: Аліна Булава