Студенти оберуть представників до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

KajmhlVgjYcРеформа освітнього та наукового простору стала однією з рушійних сил нових перетворень в Україні. Так у рамках нового закону України «Про вищу освіту» 28 травня в Києві представники студентства зі всієї України оберуть двох членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Це новий, незалежний від Міністерства освіти та науки, колегіальний орган, уповноважений на реалізацію державної політики у сфері забезпечення якості вищої освіти. Агенство перебере на себе певні регуляторні та контрольні функції Міністерстваосвіти і науки України, замінить Вищу акредитаційну комісію (ВАК) та Державну акредитаційну комісію (ДАК).

Формування на прозорих засадах Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти стане першим і дуже важливим кроком у розбудові цієї незалежної державної інституції, робота якої може якісно змінити майбутній освітній простір України.

Керівний орган Нацагентства складається з 25 членів і обирається на квотній основі, серед них двоє обираються з’їздом делегатів від органів студентського самоврядування України.

Представники більше 20 вишів країни, включаючи Запорізький національний університет, утворили відкриту Ініціативну групу, яка, з метою реалізації права студентства на вибір, почала роботу над організацією з’їзду, формуванням критеріїв для кандидатів, інформуванням ВНЗ країни тощо. Засідання Ініціативної групи проходили на базі Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, Державної акредитаційної комісії, Українського католицького університету, Львівського державного університету внутрішніх справ.

Сам Всеукраїнський З’їзд представників органів студентського самоврядування відбудеться в м. Київ 28-го травня поточного року. Кожен вищий навчальний заклад має право відправити свого делегата як для участі у виборах, так і представити одного кандидата до Нацагентства згідно до розроблених вимог. До речі, представників від Запорізького національного університету визначать 13 травня на Конференції студентів.

Основні вимоги до кандидатів у члени Нацагентства:

– є студентом (курсантом) ВНЗ України на момент обрання до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти;

–  вільне володіння державною мовою;

– володіння англійською мовою;

– позитивний досвід участі у співпраці із закордонними університетами (освітніми закладами), міжнародними організаціями у сфері забезпечення якості вищої освіти;

– не є членом будь-якої політичної партії чи політичного об’єднання;

– не брав участь у роботі Ініціативної групи або Організаційного комітету зі скликання Всеукраїнського З’їзду органів студентського самоврядування ВНЗ України.

Подробиці Ви можете дізнатись у керівників Вашого ВНЗ, керівників органів студсамоврядування, відповідального за Ваш регіон члена Ініціативної комісії і найближчим часом прочитати на сайті МОН України.

Кон. телефони: 050-558-03-41, 068-085-32-23, (061)289-12-67

Автор: Ольга Лебедєва, член Ініціативної групи,відповідальна за Запорізький регіон, голова студради ЗНУ