Чи усі люди здатні до самовдосконалення?

U5rSuFIUEOwСамовдосконалення – це робота над собою, свідомий розвиток у собі гідних навичок і якостей. Для декого це здається майже неможливим, але я збираюся на прикладах показати, що будь-яка людина здатна до самовдосконалення, а сам цей процес – необхідний фактор для руху прогресу.

У пошуках прикладів я не витратив багато часу – вони опинилися поруч зі мною. В моєму багатоквартирному будинку живе чоловік, який страждає алкоголізмом. Він має собаку, яка живе з ним довгі роки. Чоловік не піклується про свого улюбленця, але те, що я спостерігаю, не інакше як дивом назвати не можу. Собака розуміє людську мову та вміє користуватися ліфтом! Хазяїн може залишити собаку саму в ліфті, а вона все одно може піднятися та знайти дорогу додому. Якщо у такого примітивного відносно людини створіння може виникати бажання до самовдосконалення, то чому деякі люди стверждують, що життя втрачає усілякий сенс і шляху до його покращення зовсім немає? Я вважаю, що основна причина – лінь та відсутність віри у себе та у людські можливості загалом.

Якщо ці судження вірні, то й відома всім теорія еволюціонізму здобуває більше сенсу. Якщо вам недостатньо цього прикладу, то згадайте Будду, який зміг досягнути настільки високого рівня самопізнання, що зміг досягнути несвідому медитацию та левітацию. Завдяки своїм вченням, він став богом для своїх послідовників.

Отже, кожна людина має безліч шляхів для покращення власного духу та тіла. Нічого неможливого немає. Було б достатнє бажання для реалізації всього свого потенціалу.

Автор: Микола Мельничук