СЕРГІЙ ЖАДАН: “Ми хочемо звернути увагу на політв’язнів, які відповідають перед репресивною машиною за нашу свободу” (відео)

 10 грудня в Запоріжжі у пабі “Чикаго блюз” запалював харківський ска-панк гурт “Жадан і собаки”, лідером якого є відомий український поет і письменник Сергій Жадан. Концерт відбувся в рамках #ПСИхотуру , Запоріжжя стало вже 11 містом, у якому гурт презентував новий альбом “Пси”. Як розповів “ПОРОГАМ” Сергій Жадан, окрім презентації платівки, у гурту є ще одна мета — підтримати політв’язня Олександра Кольченка і зібрати кошти, аби мама Сашка могла до нього приїхати.

Олександр Кольченко  — активіст лівих організацій Криму та всієї України, анархіст, антифашист, студент. Заарештований російською окупаційною адміністрацією Криму в 2014 році за звинуваченням в антиросійській діяльності.

16 травня 2014 року заарештований у Сімферополі за звинуваченням у підпалі офісів «Єдиної Росії» і «Російської общини Криму» та підготовці вибуху біля меморіалу Вічного вогню. 23 травня вивезений до Москви. Терміни слідства було подовжено судом до 20 жовтня, пізніше до 16 травня 2015 року. 13 травня термін арешту продовжено до 16 липня.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко на судовому засіданні

Також Кольченка звинувачують у належності до організації «Правий сектор», а також у змові з Олегом Сенцовим, Геннадієм Афанасьєвим і Олексієм Чернієм з метою скоєння терористичних актів.

Олександр Кольченко не йшов на співпрацю зі слідством і заперечував власну провину. Його адвокатом є Світлана Сидоркіна.

Захист Кольченка наполягає, що він є українським громадянином, але сімферопольський суд заперечив це, мотивуючи тим, що Кольченко не встиг вчасно відмовитися від російського громадянства. Через це йому забороняють зустрітися з українським консулом. Тим не менш у відповіді на запит депутата Олександра Бригинця Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала Кольченка разом з іншими арештантами громадянами України.

1 червня 2015 року слідчий направив обвинувальний висновок до Генеральної прокуратури Російської Федерації. 11 червня заступник Генерального прокурора РФ Віктор Гринь затвердив висновок і передав справу Кольченка і Сенцова до суду. 10 липня Ростовський суд подовжив термін арешту Кольченка і Сенцова до січня 2016 року. Перше засідання суду за сутністю справи відбулося 21 липня. Справу розглядав Північно-Кавказький окружний військовий суд. Кольченко звинувачували за статтями кримінального кодексу РФ 205.4, частина 2 (участь у терористичному угрупуванні) і статтею 205, пункт «а».

25 серпня о 14:30 за київським часом у Ростові-на-Дону суддею Сергієм Михайлюком Олександра Кольченка було засуджено до 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму

Катерина Майборода

Відео: Сергіо Андрух