У добрій компанії: де в Запоріжжі подивитись кіно простонеба, за чашкою чаю або з баяном у руках

Любите кіно настільки, що знаєте всіх переможців Каннського фестивалю, пам’ятаєте фільми Спілберга в хронологічному порядку та не заснули на прем’єрі «Патерсона»? «Пороги» підготували огляд міських кіноклубів, серед яких принаймні один знайдеться вам до смаку.

Кожен кіноклуб намагається здивувати свого глядача, пропонуючи особливу програму показів, незвичайні місце й атмосферу, спеціальні заходи або просто фірмові фішки для пожвавлення зібрань. Сюди ходять, щоб подивитись фільми, що не вміщуються в рамках мейнстріму, поспілкуватись з іншими кіноманами або поєднати приємне з корисним – дозвілля з навчанням.


«Сходження» – місце змінюється, зустрічі залишаються 

Коли: щонеділі, о 18:00

Де: пр. Соборний, 142 (Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека)

Вхід вільний

Найвідоміший та найстаріший кіноклуб Запоріжжя (працює з 1977 року). За свою довгу історію він неодноразово змінював місце, президентів і концепцію. Сьогодні базою для кіноклубу є обласна бібліотека, зустрічі проводяться щонеділі, а графік найближчих показів доступний для перегляду на фейсбуці. Показують тут як кінокласику, так і фестивальні та малобюджетні фільми. Окрім того, «Сходження» співпрацює з низкою українських кінофестивалів і громадських організацій, тож протягом року тут додатково показують, наприклад, документальне кіно про права людини, нові українські короткометражки та навіть чеські фільми мовою оригіналу. Цими вихідними при киноклубі вчергове відбувся фестиваль «Відкрита ніч», а з 26 червня по 1 липня запоріжан запрошують на перегляд кращого європейського кіно.

Фото зі сторінки "100 Фильмов за 100 минут 2016 в Edison Space"
Фото зі сторінки “100 Фильмов за 100 минут 2016 в Edison Space”

«Edison Space coworking» – кіно, фудзони і подарунки

Коли: згідно анонсів, о 19:00

Де: вул. Гагаріна, 3 (торговельний центр «Гагарин»)

Вхід 5060 грн., залежно від події

Окрім тренінгів, лекцій та зустрічей з цікавими людьми, коворкінг Edison Space регулярно проводить кінопокази та фестивалі. І не прості, а з фотозонами, розіграшами та частуваннями.  З початку року відвідувачі Edison вже переглянули фантастичні стрічки, фільми про мандри та про кохання. Торік тут же проходив перегляд «100 фільмів за 100 хвилин».

Віднедавна на базі коворкінгу відбуваються ще й покази авторського інтелектуального та естетичного кіно з колекції незалежного дистриб’ютора Kinove. Найближча нагода завітати сюди «на кіношку» буде вже 2 липня. Організатори пропонують переглянути кращий фільм 2017-го року за версією Американської академії кінематографічних мистецтв і наук – «Місячне сяйво» Баррі Дженкінса.

Стежити за анонсами найзручніше на офіційній фейсбук-сторінці коворкінгу.

Фото з фейсбук-групи "Кино под открытым небом "Атмосфера"
Фото з фейсбук-групи “Кино под открытым небом “Атмосфера”

«Атмосфера» – простонеба, за чашкою чаю

Коли: щосуботи, о 18:00

Де: вул.Перемоги, 4 (Будинок ім. Макса Гранта, каб. 28)

Вхід вільний

Найкращі фільми на великому екрані в затишній атмосфері – обіцяють організатори показів, що відбуваються щосуботи у внутрішньому дворику Будинку Макса Гранта. «Атмосфера» намагається привабити своїх відвідувачів тематичними кіновечорами й обговореннями за чашкою чаю. Цього літа при кіноклубі також проводяться пізнавально-дискусійні зустрічі «Ненудна класика. Найкраще». Тут пропонується згадати все з призабутих літературних творів, а між тим –  переглянути уривки екранізацій або відеовистав. Щоправда, наразі заходи чомусь присвячені тільки російській літературі.

Дізнатись про майбутні події можна у відкритій групі кіноклубу.

Фото з фейсбук-групи "Воскресинема в LOFT_Млин"
Фото з фейсбук-групи “Воскресинема в LOFT_Млин”

Воскреcinema в LOFT Млин – баянне кіно в небаянних умовах

Коли: щонеділі, о 19:00

Де: вул. Сергія Серікова, 30 (арт-центр «LOFT Млин»)

Вхід за благодійним внеском від 30 грн

Цей простір з’явився зовсім нещодавно, тож на тлі вже наявних можливостей для запорізьких кіноманів його організаторам довелось добре подумати, аби запропонувати щось новеньке. І схоже, їм це непогано вдалось. Щонеділі арт-центр LOFT Млин запрошує переглянути відомі кінострічки і по-новому відчути добре знайомі історії. За правилами клубу назва кожного фільму до останнього тримається в таємниці від глядачів. А під час самого обговорення висловити свої переживання та думки можна виключно з баяном у руках.

Більше інформації шукайте у відповідній фейсбук-спільноті.

Фото зі сторінки Window on America - Zaporizhzhia
Фото зі сторінки Window on America – Zaporizhzhia

«Movie Club» – Do you watch English?

Коли: щосуботи, о 14:00

Де: пр. Соборний, 142 (Запорізька обласна наукова бібліотека)

Вхід вільний

І наостанок: для всіх охочих вдосконалити свою англійську на базі обласної універсальної наукової бібліотеки діє Movie Club, де можна переглянути культові американські фільми мовою оригіналу. Координує роботу клубу інформаційний центр «Вікно в Америку» в Запоріжжі. Любите кіно та відчуваєте нестачу живого спілкування в процесі вивчення іноземної? Тоді сміливо приєднуйтесь до цього товариства, адже обговорення стрічок також відбуваються in English.

До речі, 29 червня Window on America запрошує на зустріч з американським журналістом, працівником української служби «Голосу Америки» Зореславом Байдюком. Організатори обіцяють «відверту розмову» про принципи роботи найбільшого міжнародного мовника США в час соціальних медіа та фейкових новин. Також тут буде й що подивитись: пан Байдюк презентуватиме документальні відео «Голосу Америки» про життя в крихітних містечках уздовж ріки Міссісіпі.

Більше інформації про ці та інші заходи  на сторінці проекту Window on America.

Підготувала Тетяна Омельченко