Смачного! П’ять правил корисного харчування для студентів і студенток

Студент – значить голодний. Знайома асоціація? Тема студентського харчування традиційно викликає жарти й дотепи, але насправді є досить серйозною. Тому тримайте п’ять перевірених пора, що допоможуть вам мирно співіснувати з власним шлунком.

 

Авторка: Анна Перекрест, першокурсниця ф-ту журналістики ЗНУ
Авторка: Анна Перекрест, першокурсниця ф-ту журналістики ЗНУ

Сніданок – запорука продуктивного дня

Студенти часто пропускають сніданок, адже на пари рано йти, та й зайву годину поспати хочеться. Ця помилка призводить до меншої продуктивності вдень, коли голова забита думками про смачненьке. Сніданок нам просто необхідний: саме він запускає роботу мозку та заряджає його енергією на весь день, а ясний розум так потрібний студенту на заняттях!

На першому курсі, будучи зеленою студенткою, я харчувалась абияк. Це були кава, енергетики та перекуси печивом, булочками, піцами, а також часті візити до закладів фаст-фуду. Виразка під кінець першого курсу змусила мене переглянути свій раціон та уважніше поставитись до харчування. Зараз немає й дня, коли б я не снідала. Хоч повінь, хоч дощ, хоч землетрус чи кінець світу о 7:00 сніданок на столі. Моє улюблене це вівсянка з фруктами або ж творог зі сметанкою. Коли немає часу готувати, то на допомогу приходять запарені в термосі каші. Одним з найбільших плюсів сніданку я можу назвати те, що, снідаючи о сьомій, я до 12 години забуваю про голод і повністю зосереджуюсь на навчанні.

Оксана, другокурсниця ЗНТУ

Корисний та поживний ланч-тайм на великій перерві.

Тут починається найцікавіше. Чим пообідати в проміжках між парами, аби не нашкодити собі? Студенти часто надають перевагу обідам в найближчих закладах фастфуду, що пізніше може закінчитись виразкою шлунку, підвищеною стомлюваністю та набором ваги. Якщо часу не так вже й багато то найкращим варіантом є легкий перекус у вигляді кефіру, йогурту, сендвічу, банану або інших фруктів.

Інша справа – якщо ти маєш можливість повноцінно пообідати. Тут є два шляхи: або приготувати вдома і взяти їжу з собою, або купити в університетському буфеті, що пропонує різноманіття готових страв, що цілком годяться для корисного ланчу.

Однією з моїх улюблених страв є печена картопля з курячим філе. Смачно, ситно і корисно, тим паче порція якраз для перекусу.

Анна, першокурсниця ЗНУ

Більше продуктів, що сприяють роботі мозку

Саме від мозку залежить навчання студента, і покращити його роботу можуть такі продукти:

  • жирна риба – містить багато поліненасичених жирних кислот, з яких наш організм утворює речовину міелін – це вона забезпечує передачу інформації у клітинах мозку;
  • броколі – одне з головних джерел вітаміну К та бору, які покращують роботу мозку;
  • волоський горіх – джерело Омега-3 жирних кислот і білка, що підвищує рівень речовини, яка допомагає боротися з депресією, покращує роботу мозку і активізує пам’ять;
  • какао – містить антиоксиданти, покращує кровообіг мозку, підвищує рівень гормону, що відповідає за добрий настрій;
  • яйця – джерело білка та правильних жирів і вітамінів, а також холіну, що допомагає нам зосереджуватися.

pexels-photo-255060

Кава та енергетики – «друзі» студента?

Жарти про літри кави й енергетиків під час сесії не здаються такими смішними, коли розумієш всі наслідки надмірного їх вживання.

З часом відчуваєш себе зомбі з кавою замість мозку, всі думки про тепле ліжко та сон, – діляться старшокурсники.

Це і не дивно, адже кава й енергетики бадьорять лише на короткий проміжок часу. Доведено, що за будь-якою перенапругою нервової системи наступає гальмування, а разом з тим – втома та проблеми зі сном. Якщо вже й пити каву, то лише натуральну та в першій половині дня. Не треба забувати що зелений чай бадьорить не гірше кави, а ще можна самому приготувати корисні замінники енергетичних напоїв.

Разом вигідніше!

Одніа з найкращих порад студентам, які проживають в гуртожитку: готувати їжу разом з друзями. Моя знайома поділилася своїм успіхом в приготуванні смачної та корисної їжі за менших витрат:

Зі мною живе три дівчини, які також були не проти смачних страв за менші кошти. Ми склали розклад приготування та приблизне меню, потім перелік потрібних продуктів. Одні з них нам передавали рідні, за іншими ходили до магазину, але тепер вже ділили суму на чотирьох. Їмо ми не царські порції, але завжди залишаємося ситі за меншу ціну 🙂

Тож нехай вам буде смачно й корисно!

Анна Перекрест


Редакція «Порогів» не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за вибрані авторами й авторками теми та висловлені думки.