Нові можливості для вчителів

У стінах ЗНУ стартував проект з медіаграмотності. Для вчителів української мови та літератури підготували низку методичних семінарів-тренінгів. Протягом 150-ти годин вивчатимуть:

«Формування медіакультури вчителі української мови та літератури в умовах становлення нової української школи»

Програма передбачає серію тренінгів з червня 2018 по січень 2019 року. Головною ціллю є поширення досвіду викладання основ медіаграмотності у загальноосвітніх школах Запоріжжя і області.

20180605_092614
                     Офіційний сайт: https://medialiteracy.zp.ua/tag/news/

Після конкурсного відбору з-поміж восьмидесяти заявок було відібрано 32 учасника.  Всі вони, 5 червня, вже відвадили перший тренінг. Відкрили проект темою: “Медіакультура як стиль життя”.

20180605_092649

Тренером першої сессії виступав доц., к. пед. н., Віктор Костюк:

20180605_093156“Вчителювання – та професія, яка  передбачає роботу з найвразливішою ланкою суспільства – дітьми. Цей проект дуже довго планувався і, нарешті, ми його запустили. Роль медіа у формуванні інформованості соціуму неможливо переоцінити. Саме тому, ми з вами, будемо розбиратись, що таке медіа, медіаосвіта, медіаграмотнісь та медіакультура. Я буду вимогливий, але тільки для того, аби наприкінці кожний з вас міг презентувати особисті надбання. Головна мета:  ці надбання потім використати на практиці“.


Після кава-брейку, продовжила медіа-тренер, PhD-кандидат Олександра Усенко. Підтема: “Чому у сучасному світі кожній людині необхідно бути трішки журналістом?” включала в себе обговорення  надмірної кількості інформації у сучасному світі. Вчителям розповідали про критичне мислення, редакційні стандарти Бі-Бі-Сі. Не оминули питання балансу думок, оперативності, достовірності, точності і відокремлення фактів від коментарів.

20180605_092935

Перший день програми закінчився формуванням підгруп, аби в командному дусі працювати над “домашнім завданням”.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олександр Гура:

“Можна всіх вчителів замінити за один день. Але де ж взяти нових? Тому ми вважаємо, що має бути якісне перекваліфікування вже діючих, з досвідом, викладачів. В перспективі невідомо, що буде з адміністраціями. Я вважаю, що центром методичної роботи, педагогічної культури є і має бути ЗНУ. Ми дуже раді бачити викладачів у нас в гостях. Допоможемо чім зможемо”.

Безымянный коллаж

По завершенню роботи, учасники презентуватимуть навчальну програму “Медіаграмотність”. Її використовуватимуть для подальшого впровадження у навчальний процес школярів старших класів. Після вдалого захисту, на вчителів чекає вручення сертифікатів.

http://www.youtube.com/watch?v=miMZp3AeEV8

Проект здійснюється за фінансової підтримки Посольства США в Україні